Hjem > Erfaringer > Gi meg et fast punkt, og jeg kan løfte hele verden

Gi meg et fast punkt, og jeg kan løfte hele verden

Gi meg et fast punkt, og jeg kan løfte hele verden, stod det på en plakat jeg gikk forbi i byen forrige uke. Det var reklame for Friundervisningen.

Jeg er en følsom tobarnsmor, bibliotekar og har vært dobbeltarbeidende i mange år. Jeg har hatt jobb i administrasjonen i en kommune. I tillegg har jeg jobbet med å takle følelser, for jeg har aldri godtatt at angst og depresjon skulle få overtaket i livet mitt.

Samarbeid Jeg har hatt flere faste punkter i livet, selv uten å gå på kurs hos Friundervisningen. Gunn var ett av dem i mange år. Hun var ansatt i Psykososialt team i kommunen hvor jeg bor. Vi jobbet sammen for å finne løsninger. Ja, jeg følte at dette var et fellesprosjekt. Hun hadde respekt for meg og min evne til å finne løsninger. Hun heiet på meg og var den samtalepartneren jeg trengte en periode. Jeg har vært både deltaker og frivillig i Angstringen, og på ett møte stilte en av de mannlige deltakerne spørsmålet: «Hva skal jeg med dem som ikke heier på meg?» For det er mye helbredelse i respekt og likeverd. Det er derimot ikke noe hjelp i å si «Stakkars deg – jeg skal hjelpe deg!»

Forventinger og tilbakemeldinger Odd Einar Dørum, politiker og tidligere minister, sa på et møte på Litteraturhuset 19.11.09 at den største krenkelsen man kan gjøre mot et menneske er å ikke forvente noe. Alle trenger ros, men ros må være ekte og gjennomtenkt, ikke gjennomskuelig trøst. Gode Gunn sa at jeg var kvalitetsbevisst i skilsmisseprosessen, en riktig observasjon som jeg ble takknemlig for at hun hadde lagt merke til. I mange år har jeg øvd meg på å takle uenighet. Det å kunne si til et annet menneske at jeg er uenig uten å tenke at det betyr det samme som at vi er uvenner. Jeg er slett ikke utlært, men i samtalene med greie Gunn fikk jeg øvd meg på å takle uenighet. Vi var ikke alltid enige, men jeg var aldri redd for at vi skulle bli uvenner, for vi kunne snakke åpent om hverandres reaksjoner, og jeg følte meg bra nok uansett. Hun respekterte at jeg satte grenser og at jeg sa fra hva som føltes riktig for meg. Og jeg tenker at grensesetting er et viktig tema for mange, et område som det er viktig at veilederen oppmuntrer den følsomme til å jobbe med. Gunn tålte at jeg satte mine grenser i forhold til henne. Slik må det være.

Humor og menneskelighet Det er også mye helbredelse i god gammeldags humor, og galgenhumor er fantastisk. Smil og latter er raskeste veien til kontakt og er befriende i alle situasjoner, og man ler vel bare sammen med mennesker man liker og respekterer? Gøyale Gunn og jeg hadde i alle fall jevnlige latterkramper. Gavmilde Gunn hadde stadig med bøker eller filmer som hjelp til selvhjelp, som f.eks. filmen «Tankens kraft» som anbefales alle som strever med depresjon. Som bibliotekar og et nysgjerrig menneske er jeg vant til å lese bøker innenfor psykologi og selvhjelp, så dette var helt i min gate, og jeg hadde også boktips til Gunn.

Relasjoner og kunnskap Skriving har også alltid vært i min gate, både som dagbok- og avisskribent, og Gunn oppmuntret meg til å skrive og lese opp det jeg ville for henne. Hun fortalte at dette var det «hotteste» på terapisiden, så jeg ble veldig stolt over å høre at jeg hadde drevet med noe i årevis som nå var anerkjent som en god metode for å jobbe med følelser. Grundige Gunn var iherdig med å finne nye innfallsvinkler. Jeg fikk tilbud om å delta på kurs i livsstyrketrening og å være prøvekanin for en psykologistudent. Jeg følte at hun virkelig brydde seg om meg og at ingenting skulle være uprøvd. Hun skjønte betydningen av tid og kos og var ikke redd for å vise svakhet eller dele erfaringer fra eget liv. Med stearinlys, tekopp og samtaler som aldri ble avsluttet midt i en setning, følte jeg meg som et menneske som møtte et medmenneske. Jeg begynte med å si at det er mye helbredelse i respekt og likeverd. Etter hvert som jeg har jobbet med dette innlegget, har jeg kommet til at det ikke blir riktig å si det slik. Jeg vil rette dette til at helbredelse handler om respekt. For utgangspunktet må alltid være – at det kunne ha vært deg. Anonym

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.