Hjem > Erfaringer > Når mamma, pappa eller et søsken er syk

Når mamma, pappa eller et søsken er syk

I midten av november skrev vi om Elisabeth Heldahlog hennes familieliv med depresjon og angst. Da Elisabeths 3 barn var 2 og 5 år gamle ble hun lagt inn for første gang. Elisabeth ville ikke tie om sykdommen, men heller understreke at det går an å være psykisk syk – og mamma samtidig!

I midten av november skrev vi om Elisabeth Heldahl og hennes familieliv med depresjon og angst. Da Elisabeths 3 barn var 2 og 5 år gamle ble hun lagt inn for første gang. Elisabeth ville ikke tie om sykdommen, men heller understreke at det går an å være psykisk syk – og mamma samtidig!

Til sitt eldste barn forklarte Elisabeth at hun var syk i følelsene sine.

– Barn oppfatter raskt at noe er galt. Datteren min trengte ikke å høre ordene angst og depresjon, men hun trengte å vite at jeg var på pratesykehuset for å bli frisk. Amalie hadde tatt på seg skylden for at jeg var sliten og trøtt. Jeg brukte mye tid på å formidle at det ikke var hennes skyld, og ta bort barnas dårlige samvittighet, sier Elisabeth til dagbladet.no

Så hvordan formidler man til små barn at mamma eller pappa er syke i følelsene sine? Det var her Elisabeth fikk idèen om en bok eller et hefte tilrettelagt for barn som pårørende, og som kan brukes både av foreldre og helsepersonell.

− Etter siste innleggelse i fjor vår fikk jeg spørsmål om jeg kunne tenke meg en 20% stilling som erfaringskonsulent i Helse Nord-prosjektet ”FøreVar” som ble etablert for å iverksette den nye paragrafen i Helsepersonelloven som trådte i kraft fra 1. januar, fortalte Elisabeth til mentalhelse.no  i vinter. Sammen med prosjektleder Bjørg-Eva Skogøy startet hun straks jobben med teksten i tegneheftet ”Min Bok”. Og da det ble bestemt at heftet skulle illustreres med barnetegninger, var det naturlig å spørre hennes eldste datter om jobben. Noe den tegneglade jenta gjerne satte i gang med.

Tegne- og samtaleheftet passer for barn i aldersgruppen 4-10 år. I heftet er det en generell del med informasjon i forhold til sykdom og sykehusinnleggelse, og en del hvor barnet selv kan tegne og skrive.

Tegneheftet Min Bok kan du laste ned her

Depresjon og angst har vært en del av Elisabeths Heldahl liv siden datteren Amalie ble født for 11 år siden. Før det hadde hun ikke merket noen tegn til psykisk sykdom, selv om hun i ungdomsårene slet med anoreksi.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.