Hjem > Erfaringer > Selvempati og respekt

Selvempati og respekt

Diktsamling om livet

MØTES MED RESPEKT
Lov å være meg som meg
Si det jeg mener
Uttrykke mine følelser
Gleder og sorger
Bli møtt med respekt
Lov å være meg som meg
Si det jeg vil
Uttrykke mine behov
Smått og stort
Bli møtt med respekt
Lov å være meg som meg
Ordene aksepteres
Følelsene gis rom
Behovene ivaretatt
Du møter meg med respekt
Viser meg tillit
Gir meg aksept
Tåler meg
Respekt
Skal relasjoner fungerer må de baseres på respekt. Gjensidig respekt. Det er disse menneskene man velger å dra med seg videre i livet. Nettopp fordi de gir oss rom for å være den vi er og ikke noe annet. Aksepterer vår frihet og oppmuntrer den. Det er alltid viktig å tenke over hvordan man møter sine medmennesker. Er du åpen og aksepterende? Gir du rom for forskjelligheter? Lar du mennesker være seg selv som den de er og ikke som du synes de bør være? Mennesker som møter meg respekt er mennesker jeg setter pris på. Blir glad i. Trives sammen med. Kjenner meg tilfreds og verdifull sammen med. Nettopp fordi jeg får lov til å være meg som meg. Møt din neste med respekt!

LEV LIVET IKKE PRESTER DET
Velg å leve livet
Ikke prester det
Du er god nok
Lev i det
Tro på det
Verdi avhenger ikke av prestasjon
Du er verdifull som deg
Verdi i deg selv
Verdi i det å være deg
Lev livet
Ikke prester det
Velg å leve livet
Ikke prester det
Du er god nok
Stol på det
Håp på det
Verdi avhenger ikke av prestasjon
Du er unik som deg
Unik som menneske
Unik som medmenneske
Lev livet
Ikke prester det
Dagens viktigste påminnelse kom fra en venn som skrev til meg at vi skal LEVE dette livet, ikke prestere det. Det er ikke våre prestasjoner som avgjør vår verdi som menneske. Verdien har vi i kraft av den vi er. Jeg trenger å utvikle meg som menneske, men som min venn skrev til meg har ikke målene vi strekker oss mot i livet noe med verdi å gjøre, eller å være god nok. Livet skal vi leve. Leve her og nå. Noen dager har man ikke krefter til å gjøre så mye, andre dager litt mer, men det er ikke slik at man er mindre god nok og verdifull som menneske fordi. Kravene og forventningen vi har til oss selv, og stiller til andre kan mange ganger være i overkant høye. La oss minne hverandre på å LEVE dette livet, ikke prestere det. Du er god nok uavhengig av dine prestasjoner. LEV LIVET.

LIVETS KRYKKER
Noe å støtte seg til
Støtte i vonde dager
Støtte når motgang møter
Støtte i følelsenes kaos
Noe å lene seg mot
Lene seg for å finne ro
Lene seg til for å finne trygghet
Lene seg til i smerten
Noe å finne hvile i
Hvile fra hverdagens mas
Hvile fra vonde tanker
Hvile til å finne styrke
Noe å finne håp i
Håp om endring
Håp om lysere dager
Håp til styrke og trøst
Noe å finne glede i
Glede til nye tanker
Glede til nytt fokus
Glede til oppmuntring
Noe å støtte seg til
Støtte i alle livets dager
Støtte i med og motgang
Støtte i glede og sorg
Finn dine livs krykker!
Livets krykker. Krykker hjelper de med brukne ben til å holde seg oppreist. Er en støtte. Livene våre rommer og fylles av mange ulike slags former for “krykker”. Noe og noen vi støtter oss til når dagene går oss litt i mot. Støtte oss til når vi trenger litt hjelp. Hva disse krykkene kan inneholde kan være så variert. Familie og gode venner er noe som mange finner sin støtte og hjelp i. Noen som er nær, uten krav, men tilstede i kjærlighet med utstrakte hender. Medisin kan også være en slik krykke. Noen ganger trenges den hjelpen for en kortvarig periode. Enten for å bli frisk av en lungebetennelse eller få litt fri fra tankekjørets mas. En hjelp der og da. En “krykke” vi kan støtte oss til. Det viktigste er at du og jeg finner de “krykkene” som våre liv trenger. Det som hjelper meg hjelper nødvendigvis ikke deg. Jeg har selv funnet mine “krykker”, og stadig trenger jeg og finner noen nye også. De er med på å skape det jeg trenger her og nå. Støtter meg når jeg trenger det. Enten dette er en utstrakt hånd, en tur i naturen eller musikkens effekt. Finn dine “krykker” du og.

TILSTEDE HER OG NÅ – REDEATFERD
Jeg sender det videre
En tanke
En følelse
Et minne
Kommer
Skaper bølger
Vil bygge rede
Vil skape angst
Jeg sender det videre
Velger det bort
Velger å være tilstede
Tilstede i dagen
Tilstede her og nå
Her og nå med muligheten
Min framtid
Mine ønsker og drømmer
Min vei
Bevisstgjør meg og mine valg
Valg om hva kreftene går til
Hva tiden skal fylles med
Hva dagen skal bringe
Hva jeg vil skape den til
Skape det som er godt for meg
Skape ny kurs
Skape håp
Jeg kan velge
Velge om tanker skal bygge rede
Velge om følelser skal slå rot
Flott at vi kan velge
Flott at vi kan bare være
For vi ER
Jeg har mye erfaring med “redeatferd”. Jeg har latt tanker, følelser og minner få mye plass i perioder. Noen ganger har det vært helt rett og viktig for meg og mine prosesser. Samtidig blir det mer og mer viktig for meg å stoppe litt opp. Tenke etter. Hva er det jeg vil bruke tankeenergien min på? Hva er det jeg gir plass i livet mitt? Hva er det viktigste for meg akkurat her og nå? Det blir viktig å stoppe denne “redeatferden” og være tilstede her og nå. Tilstede med det som er viktigst i livet mitt. Velge hva jeg ønsker å bruke energien og tankene mine på. Det er ikke alltid like lett når tankene og angsten herjer, men jeg vet at jeg har mye å hente på å velge eller velge bort. Leve i nuet og være tilstede fordi jeg ER.

Lone Husby utdannet som vernepleier og har til sommeren fullført videreutdanning i psykisk helsearbeid. Har jobbet med mennesker med psykisk utviklingshemming og innenfor psykisk helsevern. Fra august 2012 reiser hun til Bolivia som utsending for NLM (Norsk Luthersk misjonssamband) og skal jobbe der i ulike prosjekter i 4 år.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.