Hjem > Forskeren forklarer > Forskeren forklarer: – Olaf Bulls dikt gir meg inspirasjon til å hjelpe andre

Forskeren forklarer: – Olaf Bulls dikt gir meg inspirasjon til å hjelpe andre

Kan et dikt hjelpe oss å bli bedre lyttere? Lege Njål Flem Mæland går til poesien for å bli en bedre lege.

DIKT: Njål Flem Mæland, fastlege på Hallset legesenter, universitetslektor og rådgivende overlege på NAV forteller om hvordan Olaf Bulls dikt Metope kan leses som terapeutisk samtale. Foto: Adressa.no

-Hva er prosjektets innhold?
-Dette er ikke et forskningsprosjekt, men en diktanalyse! Det høres jo kanskje litt merkelig ut, men man kan lære mye av et godt dikt. I lesingen av diktet har jeg brukt medisinsk forskning om kommunikasjon mellom pasient og lege.

-Hvilke spørsmål stilte du for å finne ut av dette?
-Diktet jeg skriver om er Metope av Olaf Bull. Jeg elsker dette diktet! Jeg lærte det utenat for over tjue år siden, og har utallige ganger kost meg med å lese det inni meg. Det er så vakkert! Jeg har vært fasinert av de herlige ordene og setningene i diktet, og jeg har sett det åpenbare innholdet, nemlig at det er et dikt om kjærlighet og om dødsangst. Helt plutselig slo det meg at diktet også er en samtale, og at det er en samtale som virker helbredende. Jeg bestemte meg for å lese diktet som om det er en lege som samtaler med en pasient. Kan jeg som lege lære noe av et kjærlighets- og dødsangstdikt?

-Hva fant du?
-Som samtale er dette ganske lange diktet enkelt, det består av bare to replikker. Mannens, eller legens, eneste replikk er: ”Venn, hva tenker du på?”, og i sitt svar forteller kvinnen/pasienten om sin dødsangst. Det som er fascinerende er at mannens replikk likevel er krevende. Han er før denne replikken full av varme følelser og glede over sin kjærlighet til henne, og til naturen. Likevel merker han at det er noe urolig over henne, og han stiller det våkne og interesserte spørsmålet om hva hun tenker på. Opptak av konsultasjoner viser at pasienter sender vage men viktige signaler, vi kaller det gjerne hint, som leger ofte overser. Derfor kan mannen i diktet være et ideal for behandlere, nettopp i det å være åpen for pasientens små, men viktige hint. Hans tilstedeværelse får henne til å åpne seg, og hun forteller om sin smerte. I motsetning til mange behandlere, så klarer mannen i diktet å lytte uten å avbryte, å la henne snakke ferdig. Han viser også med sitt kroppsspråk at han er berørt av det hun forteller. Forskning viser at kroppsspråk er viktigere enn ord. Tilstedeværelse og et rolig, empatisk blikk er grunnleggende for kontakt mellom pasient og behandler.

-Hvorfor er dette viktige funn?
-Dette er viktig fordi det er en stor helbredende kraft i det å bli sett og hørt. Mannen i diktet merker, og responderer på kvinnens smerte. Som behandlere er vi ofte stilt overfor sykdommer og problemer vi ikke kan løse med piller eller med kirurgi. Det å se en annens smerte, å lytte til den, og å vise at vi ser lidelsen, kan være det eneste vi har å gi. Men det er ikke lite! Mange studier viser stor grad av helbredelse og lindring gjennom det å være deltagende i en god samtale. Jeg leser derfor diktet Metope optimistisk: Som en inspirasjon til alle som ønsker å hjelpe andre mennesker.

Vil du vite mer om prosjektet? Ta kontakt på: nflem@online.no

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.