Hjem > Nyheter > Å leve med bremsene på

Å leve med bremsene på

– Aksepter angsten og rett fokuset ut mot sosiale gjøremål, anbefalte psykologspesialist Torkil Berge på Schizofrenidagene i Stavanger.

ANGST OG DEPRESJON: Psykologspesialist og forfatter Torkil Berge snakket om angst og depresjon på Schizofrenidagene i Stavanger i forrige uke. (FOTO: THOMAS ØVERBØ)

I foredraget ”Det store Vi i psykoterapi; kognitiv terapi ved sosial angst”, understreket Berge viktigheten av å ha aksept innover og fokus utover.

Mulig å utforske
– Angsten er ofte en røykvarsler som kan åpne opp for mulighetens rom. Den varsler om ting som har vært en belastning, noe som må opp i dagen. Og det er mulig å utforske den angsten. Samtidig er det utrolig viktig å trene seg på at angsten kommer. Tenk om du kunne forholde deg på en annen måte når den kommer. La angsten ligge og bruk energien på noe annet. Jeg snakker ofte pent om angst og stygt om depresjon. Depresjonen er å miste seg selv som menneske, sa Berge foran en fullsatt konferansesal i Stavanger. Han fortalte om hvordan en del av angsten er lagret i den gamle pattedyrhjernen, noe som betyr at angsten skjønner ikke ord. Så ”Dont tell it, show it”.

Angst for angsten
– Sosial angst fungerer ofte slik at man er redd andre skal merke det og tenke at du er jammen redd, rar eller svak. Da blir ofte angsten for angsten hovedproblemet. Så setter de negative tankene i gang og dermed er man igjen i ferd med å leve med bremsene på, sa Berge som mener det er fullt mulig å bli kvitt både angst og depresjon.

– Antall år man har slitt med problemer har ingenting å se i forhold til det å bli kvitt angsten.

Mer selvrespekt
– Ofte opplever jeg at pasienten har et sterkt humanistisk grunnsyn. Så hvorfor kan man få mer selvrespekt og medfølelse overfor seg selv? Det er mye av det vi jobber med og som det er mulig å gjøre noe med, sa Berge som jobber som psykolog ved Distriktspsykiatrisk senter Vinderen i Oslo.

VIL DU LÅNE BØKER SKREVET AV TORKIL BERGE? Sjekk vårt bibliotek eller send mail til: bibliotek@erfaringskompetanse.no

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.