Hjem > Erfaringskonsulenter > Angrer på at hun har delt sin historie fra scenen

Angrer på at hun har delt sin historie fra scenen

Hun trodde det var forventet av en erfaringskonsulent å skulle dele sin historie i ulike faglige forsamlinger. Men nå vil Anne Eriksen Hammer ha mer fokus på konsekvensene åpenheten på en scene kan få.

– Jeg har begynt å mislike måten vi erfaringskonsulenter blir brukt på, som et fast innslag på seminarer og konferanser for at publikum skal få kontakt med hjertet sitt, og som et alibi for at man får til brukermedvirkning, sa erfaringskonsulent Anne Eriksen Hammer i sitt innlegg på Sterkere Sammen, den nasjonale konferansen for erfaringskonsulenter.

Hun har tre års erfaring som erfaringskonsulent ved drop out-teamet i Albatrossen ettervernsenter i Bergen.

Eriksen Hammer forteller at hun i løpet av disse årene har delt de vondeste delene av sin historie fra scenen ved en rekke anledninger. Og at hun i dag angrer på at hun har gjort det.

– Jeg ble kanskje ikke presset til å stå fram med historien min. Men jeg var så takknemlig bare over å ha fått en jobb, og trodde det var en forventning til erfaringskonsulenter at man skulle dele sine erfaringer om den vonde tida. Men sånn er det jo ikke, det er ikke derfor vi er ansatt, sier hun, og forteller videre at hun opplevde å bli retraumatisert av å stadig vende tilbake til de vanskeligste kapitlene i livet for åpen scene.

LES OGSÅ: Hun ble kåret til årets erfaringskonsulent 2019

Samtidig frykter hun at man fort kan havne tilbake i en pasient- eller offerrolle i andres øyne, om man ikke er bevisst på hvor og hvordan man deler egenerfaringer.

– Det interessante er ikke hva jeg har vært gjennom, men hvordan jeg kom meg ut av det og hvordan jeg bruker disse erfaringene i jobben jeg gjør i dag. Dét vil jeg gjerne snakke åpent om.

– Å være personlig og åpne opp om sine egenerfaringer i en-til-en-møter på jobben er noe annet enn å gjøre det foran et stort publikum, presiserer hun.

– Mange har også gode erfaringer med å dele både sykdomshistorien og bedringsprosessen sin for et større publikum.

– Ja, alle er ulike og noen mestrer det bedre enn andre. Men jeg tenker at for erfaringskonsulenter er det viktig å ha et bevisst forhold til når, hvor, hvordan og hvorfor man skal gjøre det. Fagpersoner og arrangører av arrangementene bør også tenke seg godt om, rundt hva de ønsker å oppnå, når de ber erfaringskonsulenter stå fram.

– Samtidig vet vi at mange sykepleiere, leger og psykologer bærer på egenerfaringer. Hvorfor kan ikke flere av dem stå fram og fortelle sine historier, og åpne opp om hvordan de bruker disse erfaringene i sine roller? Dét synes jeg hadde vært interessant, sier hun.

Skribent Eline Skår har også skrevet om dette temaet. Les hennes kronikk «Alvorsprat om åpenhet» i Dagsavisen

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.