Hjem > Nyheter > Det er lov å stille krav

Det er lov å stille krav

-Noe av det verste man kan bli utsatt for er når ingen krav blir stilt fordi man har en psykisk sykdom. Men mange har massevis av ressurser. Det som trengs er litt rettlegging, blant annet for å få fullført utdanningen, sier Adrian Lorentsson, leder av Mental Helse Ungdom.

ENDRING: -Jeg tror vi kan få til en endring og vi må tenke langsiktig, sier leder av Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson, som ser frem til Toppmøte 2015. (Foto: Birgitte Finne Høifødt)

Lorentsson har erfaring fra arbeid innen brukermedvirkning, så vel som egne erfaringer. Han er en av flere innledere på årets Toppmøte 2015 der temaet er «Med rett til å være, med rett til å styre». Arrangementet i Oslo 22. september tar for seg grunnlagstenkningen og innholdet i fremtidens tjenester innen psykisk helse og rus.

Mennesker, ikke «brukere» Et sentralt stikkord er dialog. Lorentsson er ikke i tvil om hvordan ungdom ønsker å bli sett, møtt og forstått. -Slik det er nå blir vi ofte møtt med en diagnose eller noe som skal utredes. Men det bør handle mye mer om hvordan man blir møtt uten å få merkelappen «bruker». Det handler om mennesker, ikke «brukere», påpeker han.

Langsiktig jobbing – Hvor mener du nøkkelen ligger? – Jeg tenker at barn og unge må bli sett og tatt på alvor så tidlig som mulig. Vi trenger et godt støtteapparat. Og vi trenger langt flere ressurser enn det som finnes i dag. Jeg tror ikke at de som jobber i psykiatrien er ute etter å ta folk, selv om beltelegging kan oppleves veldig dramatisk. Men jeg håper inderlig at vi får til en endring der det å lytte til folk blir sett på som viktig, sier Lorentsson som tror det er mulig å få til en endring ved systematisk jobbing fra flere hold over tid. -Folk må få hjelp når de trenger den. Da er det blant viktig at det blir jobbet tverrfaglig. Jeg tror vi kan få til en endring og vi må tenke langsiktig, presiserer han.

Se opptak fra toppmøte via denne lenken.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.