Hjem > Nyheter > Dette er temaene vi vil løfte fram i 2020

Dette er temaene vi vil løfte fram i 2020

Leder Hilde Hem oppsummerer senterets arbeid i året som har gått, og forteller om prosjekter for året som kommer.

– Dette året har vi løftet fram temaet «bedre hjelp til mennesker med langvarige og sammensatte behov» og utkastet til en ny tvangslovgivning i helse- og omsorgssektoren, både gjennom toppmøtet, temakvelder, nettsaker og publikasjoner vi har gitt ut.

– Selv om vi fortsatt skal ha et blikk på disse områdene, vil vi i 2020 også ta for oss nye spørsmål og problemstillinger innen psykisk helsefeltet, forteller daglig leder Hilde Hem i Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse.

Toppmøte 2020

Programmet for Toppmøte 2020, en konferanse med inviterte deltakere som senteret årlig arrangerer, er snart klart. Denne dagen er det grunnlagsforståelsen av psykisk uhelse som står på agendaen.

– «Hvordan forstå psykiske lidelser?» var et spørsmål vi stilte på toppmøtet for fem år siden.  Vårt inntrykk er at det er mye som har gått riktig vei de siste årene, at flere ser nyansene og kompleksiteten i fenomenet psykisk uhelse.

– Likevel er det interessant å se at samarbeidspartnere fra fagfeltet trekker seg fra Toppmøte 2020 fordi temaet er så betent. Det forteller oss kanskje hvor polarisert denne debatten fortsatt er. Vi tror ikke svaret enten er genetiske årsaker eller oppvekst og miljø, men at sannheten er et sted midt mellom, fortsetter Hem.

Arbeidet med en ny bok er også langt på vei. I løpet av 2020 vil senteret etter planen utgi en antologi på Universitetsforlaget, som retter et kritisk søkelys på brukermedvirkning. Bokprosjektet har ti eksterne bidragsytere fra ulike posisjoner i psykisk helsefeltet.

– Vi ser at det er mange misforståelser og ulike oppfatninger om fenomener og begreper som brukermedvirkning, erfaringskunnskap, erfaringskompetanse, osv.

– Dette bokprosjektet er ment som en form for dugnad for å rydde plass til en felles forståelse. Vi vil trykke på pauseknappen og spørre «Hvordan kom vi hit? Er vi sikre på at vi snakker om det samme?», sier Hem.

Boka skal etter planen utgis høsten 2020.

Nye prosjekter

I løpet av året som gikk har senteret gått i gang med et større forskningsprosjekt for å kartlegge bemannede boliger i kommunene. Dette arbeidet fortsetter i 2020.

Erfaringskompetanse har også gjennomført en pilotundersøkelse om helsepersonells egenerfaring med psykiske vansker og rusproblem ved et sykehus i Norge. En fagartikkel om dette er oppe til fagfellevurdering. Denne tematikken finner du også en egen nettsak om her.

I det nye året venter også ny utforming av nettsidene, flere nettsaker, rettighetshefte, samt en eller flere temakvelder.

– I fjor arrangerte vi to temakvelder om lovforslaget; ett i Oslo og ett i Tromsø. Begge arrangementene har vi fått gode tilbakemeldinger på, og vi ønsker å fortsette med å invitere til liknende arrangementer i ulike deler av landet i 2020, sier Hilde Hem.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.