I juni ble forslag til en ny, felles lov om tvang og inngrep i helse- og omsorgssektoren levert til helseminister Bent Høie. Hvilke konsekvenser vil det få, dersom Tvangsbegrensningsloven blir iverksatt?
Nasjonalt senter for erfaringskompetanse arrangerte temakveld på Litteraturhuset i Oslo 12. september, hvor lovforslaget sto på agendaen. Opptak fra arrangementet finner du her.
Nå inviterer vi også til tilsvarende temakveld på biblioteket i Tromsø mandag 28. oktober. Her finner du arrangementet på Facebook.
Nødvendig med god samfunnsdebatt
Jusprofessor og leder av lovutvalget, Bjørn Henning Østenstad, vil presentere hovedpunkter fra lovforslaget og gi innblikk i avveiningene som ligger bak Tvangsbegrensningsloven. Astrid Weber og Kent Jensen, henholdsvis erfaringskonsulent og overlege ved UNN, deler sine perspektiver rundt lovutvalgets innstilling.
– Østenstad-utvalgets forslag er nytenkende, men svært omfangsrikt, i en grad der mange opplever det som uoverkommelig å sette seg inn i. Det er krevende å forstå konsekvensene dersom lovutkastet skulle vedtas med kun mindre endringer.
– Av denne grunn er det nødvendig med god samfunnsdebatt, hvor alle parter kan gi innspill, sier Kent Jensen, som stiller til arrangementet dels som overlege i TvangsForsk (nettverk for forskning på tvang i psykisk helsevern) og dels på bakgrunn av klinisk erfaring innen akuttpsykiatrien.
LES OGSÅ:
- Lauveng om hvorfor hun støtter lovforslaget
- Derfor tok de ut dissens
- Østenstad svarer på kritikken mot lovforslaget
- Kunne tvang reddet Siw
Ventet spent på resultatet
Astrid Weber håper debatten i Tromsø vil bidra til å belyse ulike sider ved forslaget, og bidra til at det vil komme mange gode innspill i høringsrunden.
– Dagens lovgivning er etter min mening overmoden for revurdering. Jeg har derfor, i likhet med mange andre, ventet spent på resultatet av tvangslovutvalgets arbeid.
– Jeg er ikke overbevist om at forslag til ny lov vil kunne leve opp til sitt navn, og hadde håpet den ville gå lengre enn det majoriteten i utvalget har valgt å gjøre. En ny lovgivning vil berøre mange, men innholdet i den omfattende NOU-en som nå er på høring, er ikke enkelt tilgjengelig, sier Weber.
Hensikten med arrangementet er å få bedre innsikt i lovforslaget, samt legge til rette for en nyansert og opplyst debatt mens høringsrunden pågår.
Arrangementet er åpent for alle interesserte og gratis. Det blir anledning til å stille spørsmål fra salen.
Seniorrådgiver og forsker i Erfaringskompetanse, Arnhild Lauveng, har sittet i utvalget. Hun har laget en kort tekst med gjennomgang av det nye lovforslaget. Denne gjennomgangen kan leses her.