Hjem > Nyheter > Enighet om feilbruk av antipsykotisk medisin

Enighet om feilbruk av antipsykotisk medisin

– Det ble en utrolig bra oppslutning om dialogmøte med helsejournalisten Robert Whitaker, brukerorganisasjonene og fagfeltet, hvor langtidsvirkning av antipsykotika var tema, sier Dagfinn Bjørgen i Erfaringskompetanse.

Dialogmøte om bruk av antipsykotisk medisin over lang tid og bivirkninger trakk full sal på Litteraturhuset. Arrangementet var et samarbeid mellom Erfaringskompetanse og WSO. Dagfinn Bjørgen fra Erfaringskompetanse ledet møte.

– Forskningen Robert Whitaker har sett på viser alvorlighetsgraden rundt langtidseffekten i bruk av antipsykotisk medisin, sier Bjørgen.

At tema er aktuelt var tydelig. Det var ikke sitteplasser til alle de godt og vel 150 personene som møtte opp.

Whitakers foredrag var basert på hans egen bok, «Anatomy of an epidemic». Der gjør han et dypdykk helt fra de første studiene når nevroleptika ble introdusert og frem til i dag.

– Forskning på langtidsbruk er underkommunisert. Svært få har tatt dette på alvor og undersøkt videre, sier Bjørgen.

– Det Whitaker påpeker i forskningen støtter opp under det brukere selv sier om bivirkningene av antipsykotisk medisin.

En tilnærming

Etter Whitakers innlegg ledet Bjørgen dialogen mellom Jan Ivar Røssberg, ved Senter for psykoseforskning, avdelingsoverlege Ole Steen på akuttpsykiatrisk avdeling ved Oslo niversitetssykehus, Mette Ellingsdalen, leder We Shall Overcome, samt Whitaker selv.

-Jeg opplevde dialogen som en klar tilnærming mellom psykiatersiden og det som var budskapet i Whitakers forskning: langtidsvirkningen av antipsykotisk medisin, og den forskningen som finnes på dette, bør tar på alvor og forskes mer på. Det er ikke snakk om å forby medisin, men at medisin ofte brukes på en feil måte. Det kan bety at den brukes både for lenge, og for mye, sier Bjørgen.

Erfaringskompetanse vil i løpet av uken legge ut deler Robert Whitakers innlegg på video på sin nettside.

Biblioteket har bøkene Mad in America (2002) og Anatomy of an epidemic (2010) av Robert Whitaker, og filmen Take these broken wings. Recovery from schizophrenia without medication hvor Whitaker er en av forfatterne, gratis til utlån. Send oss en mail til bibliotek@erfaringskompetanse.no om du ønsker å låne.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.