Hjem > Nyheter > – Et nødvendig nettverk

– Et nødvendig nettverk

En erfaringskonsulent er ett av verktøyene for å skape bedre helsetjenester. Det er en ny yrkesgruppe, og det var behov for å lage et nettverk for disse. Det har Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse gjort i fire år nå.

ERFARINGSUTVEKSLING: 17 erfaringskonsulenter fra hele landet var samlet på Gardemoen i regi av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse onsdag og torsdag.

Sentralt for den fjerde samlingen for erfaringskonsulenter var å diskutere nærmere hvordan erfaringskonsulenter kan bidra til større grad av brukermedvirkning ved å involvere brukerorganisasjonene.

Astrid Weber er erfaringskonsulent ved psykiatrisk senter for Tromsø og omegn, Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Hun ser samarbeidet med brukerorganisasjoner og brukerrepresentanter som svært viktig.

– Det gjør jobben min mindre ensom. Men det viktigste er at vi sammen kan løfte frem viktige saker og legge større press på beslutningstakere for å få til endringer som er ønsket av brukerne, sa Weber i sitt innlegg på samlingen.

Nyttig nettverk

– Jeg ser at disse samlingene er nyttig for å styrke nettverket, sier Ann-Kirsti Brustad. Hun er med på erfaringskonsulentsamling for første gang. Brustad har vært ansatt som erfaringskonsulent ved Bikuben, regionalt brukerstyrt senter siden 2009.

– Gjennom å danne nettverk kan vi være med å synliggjøre hvor mange som gjør denne jobben, tror Brustad.

I Norge er det nærmere hundre personer som arbeider i kommuner og spesialisthelsestjenesten i stillinger som erfaringskonsulenter og medarbeidere med brukererfaring.

– Det er viktig at vi vet om hverandre og kan jobbe sammen, vi må ikke gå i fella hvor vi ikke får til samhandling oss i mellom, sier Brustad.

Vil løfte pårørendeerfaringen
I sitt virke som erfaringskonsulent jobber Ann-Kirsti Brustad mye med pårørende.

– Det er behov for lære opp profesjonene i psykisk helsetjenester til å se nettverket og familien rundt brukeren.

– Å jobbe rett mot pårørende er kjempeviktig. En erfaringskonsulent kan være med å forhindre sykdomsbelastning for de pårørende, har hun erfart.

– Det viktigste jeg kan gjøre som erfaringskonsulent er å møte pårørende så tidlig som mulig, og gi støtte til egen mestring.

– Vi er ikke så mange som jobber for brukermedvirkning for å styrke pårørenderøsta.

– Men et nettverk med andre erfaringskonsulenter gjør godt. Fellesskap er helt nødvendig, sier Ann-Kirsti Brustad.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.