Hjem > Nyheter > Et veksthus for livsutfoldelse

Et veksthus for livsutfoldelse

Fra det grå livet, til et hus fylt av farger og vekst. Det er beskrivelsen Marit Brendbekken gir det brukerstyrte huset i Bergen, Amalie Skrams hus, hvor hun er daglig leder.

Marit Brendbekken fra Amalie Skrams hus fortalte om deres recoveryperspektiv på ROP-dagen i Oslo (FOTO: Birgitte Finne Høifødt)

Det eneste du må være enig med deg selv i, er at du tilhører målgruppen «mennesker som har eller har hatt psykiske helseplager», heter det i informasjonen til nye brukere av Amalie Skrams hus.

-Her er det lav terskel og godt med takhøyde, fortalte Brendbekken da fag- og brukermiljøer innen samtidig rusmisbruk og psykisk helse (ROP) nylig var samlet på ROP-dagen i Oslo Kongressenter.

Tilbudet har siden oppstart i 2001 vært en suksess.

Kommer videre i livet

-Mange har kommet videre i livet og blitt styrket ved å ta i bruk det vi har å tilby her. Konseptet er at vi fokuserer på det friske, og på ressursene til folk. Vi spør ikke om bakgrunn eller diagnose, her starter du med blanke ark og vi forholder oss til den du er nå, sier hun.

I dag har de ca. 1000 besøk i måneden.

-Brukere av huset er helt nødvendige for den daglige drift, og vi er bare 2,5 årsverk i fast stilling. Det er et godt partnerskap mellom brukere og ansatte, forteller hun.

Bergen kommune og Helse Bergen er de viktige finansielle støttespillerne til Stiftelsen Amalie Skrams hus.

-Vi opplever at huset har vært et lokomotiv for reformarbeidet innen psykisk helse. Begreper som empowerment, recovery og brukermedvirkning er det som råder her, sier hun.

Strevsomme liv

I løpet av ROP-dagen fikk vi også høre sterke historier fra brukerne av huset. Alle handlet om å komme seg og hva som var de viktigste bedringsfaktorene.

-Mange som oppsøker oss lever strevsomme liv. Vi håper vårt tilbud kan bidra til nettopp en slik recovery-prosess, sa Marit Brendbekken.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.