Hjem > Nyheter > Etterlyser mer informasjon om psykoterapi

Etterlyser mer informasjon om psykoterapi

– Min rolle som behandler ble uten tvil styrket etter utdanningsprogrammet til SEPREP, ikke minst i forhold til samfunnets reaksjoner på mennesker med psykiske lidelser generelt, og psykose spesielt. sier psykologspesialist, Mariann Stadler fra Kristiansand.

Vi fagfolk burde være mer på banen i media om de gode virkningene psykoterapi har, sier Mariann Stadler. (FOTO: privat)

– Psykoterapi er ikke hva det en gang var. For mange er det fremdeles ensbetydende med "avansert dypdykk i barndommen", egnet kun for de få. Psykoterapi omfatter i dag mange ulike behandlingsformer, tilpasset både diagnose og personens egenart, sier Stadler.

Ber fagfolk bruke media

 Psykologspesialisten savner mer informasjon i media om den gode psykoterapi ved psykoselidelse, men ser hvor skoen trykker:

– Der har nok vi fagfolk også en jobb å gjøre. Vi burde vært mye mer på banen for å opplyse og å informere.

I 2009-2010 tok hun det toårige tverrfaglige utdanningsprogram i SEPREP for behandling, rehabilitering og oppfølging av mennesker med alvorlige psykiske lidelser.

Ett kull består av 30 – 40 deltakere som arbeider i samme opptaksområde, og fordeler seg jevnt mellom kommune og spesialisthelsetjeneste. Det lokale DPS står for den praktiske avviklingen av utdanningsprogrammet.

Godt utdanningsrykte

Stadler ønsket denne utdannelsen fordi SEPREP har et godt rykte på seg når det gjelder faglig kvalitet.

– På den tiden jobbet jeg også spesifikt med psykoseproblematikk og ville ha mer kunnskap om akkurat det, forteller hun som til daglig jobber ved en akuttpost i psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus HF. Hun har bred klinisk erfaring, og har jobbet privat, poliklinisk, i døgnpost med voksne og med barn og familier, med ulike typer psykiske lidelser.

– På hvilken måte har dette styrket din rolle som behandler?

– Masse! Ikke minst tid til faglig fordypning med andre engasjerte og erfarne kolleger.

Hun opplever at SEPREP gir en grundig innføring og opplæring i psykose og psykosebehandling. Utdannelsen favner bredt historisk, både når det gjelder forståelse av psykose og psykosebegrepet, behandling av psykose og ikke minst samfunnets reaksjoner på mennesker med psykiske lidelser generelt og psykose spesielt.

– Man blir en tryggere og bedre terapeut av en slik opplæring, medgir hun.

Psykoterapi og medisin

Hun tror ikke psykoterapi er undervurdert i forhold til psykoseproblematikk, i hvert fall ikke i fagfeltet.

– Jeg vil heller si at det kanskje allment sett er for lite kjennskap til det. Det fokuserer ofte på den medikamentelle behandlingen og hva den kan gjøre av skade, men nevnes vanligvis ikke at medikamentell behandling også er av det gode, og svært ofte en forutsetning for god psykoterapi, sier Mariann Stadler.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.