Hjem > Nyheter > Fant veien ut av angsten

Fant veien ut av angsten

– Det snudde da jeg ble kjent med angsten. Først da klarte jeg å se utover. Angsten er der fortsatt, men nå har jeg kontroll på den, sier Anette Eiris som gikk på sin første smell i 2004. Nå har hun startet egen bedrift og jobber daglig med å ikke gå i gamle spor.

MEDISINER: -Selv om medisiner er omdiskutert, var det i en periode nyttig, konstaterer både Anette Eiris og daglig leder av Frisk Bris i Bamble, Henning Weider. (Foto: Astrid Borchgrevink Lund)

Anette Eiris utdannet seg til hjelpepleier og trente et turnlag. Og det var under en stressende helg at det første anfallet kom. Hun kontaktet helsesøster og fikk etter et halvt år hjelp av psykolog. Det var en tøff periode før ting roet seg. Frem til 2007. Da kom angsten tilbake og hun gikk på to smeller.

– Da raste alt sammen. Det ble mye utprøving av medisiner før de til slutt fant en som funket. Jeg følte meg som en prøvekanin og gikk gjennom ulike behandlingsopplegg før jeg endelig kom i kontakt med Frisk Bris i Bamble, forteller Eiris til Erfaringskompetanse.no. Det kommunale tilbudet jobbet for å finne ut hva Anette hadde behov for. På senteret finnes både sykepleier innen psykisk helse, fysioterapeut og attføringskonsulent og den unge kvinnen ble fulgt opp.

Tok et valg

Jeg hadde enormt tøffe dager. Klarte å ikke gå ut utenfor døra og sluttet å fungere i hverdagen. Men jeg jobbet hardt får å komme meg på beina igjen og litt etter litt forandret ting seg og angsten ble redusert. Den støtten jeg fikk via Frisk Bris har vært utrolig viktig. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle starte opp egen virksomhet. Men etter arbeidspraksis hos Grenen Trykkeri i Porsgrunn og gode råd fra Etablererkontoret i Grenland og NAV, valgte jeg å starte for meg selv som grafisk designer. Da hadde jeg fått mestringsfølelsen tilbake. Jeg tok et valg om å kjempe videre. Det har jeg ikke angret på, sier Eiris til Erfaringskompetanse.no.

 Må være frivillig

Daglig leder for Frisk Bris, Henning Weider, mener kombinasjonen av flere bidragsytere er tingen. Men at det ikke nytter hvis man ikke ønsker det selv.

– Vi gjør det vi kan for å hjelpe, men vi kommer ingen vei hvis ikke hovedpersonen ønsker det og er villig til å gjøre en innsats. Anette Eiris har gjort en kjempeinnsats. Men det er ingen tvil om at individuell tilpasning er viktig stikkord, mener Weider.

Knekt noen koder

– Det er sterke meninger om psykofarmaka. Mange er enten sterkt for og imot. Anette trengte i en periode medisiner. Hva tenker dere om det?

– Det her er ingen sykdom, men helt naturlig. Men trengte Anette medisiner i en periode er det hennes sak, mener Weider.

– Ja, medisiner var viktig i en periode, men jeg føler jeg har knekt noen koder og kommet meg videre, sier Anette.

Mange kan få hjelp

– Hva er den tørste utfordringen nå?

– Det å ikke utsette ting, men ta utfordringen når den kommer, understreker Anette Eiris.

Frisk Bris har som mål å få 90 prosent tilbake i arbeid innen ett år ved hjelp av forskjellige virkemidler. Flere kommuner er nysgjerrige på dette arbeidet og Henning Weider reiser rundt i hele Norge for å fortelle om filosofien bak prosjektet. Deltakere er fra 15 til 75 år.

http://www.bamble.kommune.no/kultur-og-oppvekst/oppvekst/Friskbris/

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.