Hjem > Nyheter > Forventninger og grenser

Forventninger og grenser

Vi er ikke helt imot medisiner, men vi må ha valgmulighetene, sier Line Eikenes i RIO.

RESSURS: - Vi er opptatt av at rusavhengige er ressurssterke mennesker. Men vi skal kunne forvente noe og sette grenser, sier Line Eikenes fra RIO (Rusmisbrukernes Interesseorganiasjon).

Eikenes deltar på Erfaringskompetanses toppmøte «Med rett til å velge» i Oslo torsdag. Der vil brukerrepresentanten fortelle hvorfor hun kjemper for retten til medikamentellfri behandling.

RIOs formål er å påvirke slik at rusmisbrukere kan få tilrettelagt veien tilbake til samfunnet. Det ønsker organisasjonen å få til gjennom et bredt og mangfoldig behandlingstilbud og en integreringsprosess som er lagt til rette for den enkelte.

Må gå på rommet

-Men folk er redde. De som får behandling opplever å være mer medisinert og ruset «inne» enn «ute». Det er mange eksempler på at de som er rusfrie i behandlingen må gå på rommet sitt, mens de ande får være på fellesarealene. Slik kan det ikke fortsette å være. Det er et enormt fokus på medisiner inne på institusjonene, men jeg tror vi må lære dem å leve uten.

Brukeren i sentrum

– Kan ikke medisiner være nødvendig behandling en periode?

– Jo, men vi ser jo også at legemiddelindustrien den store, stygge ulven som skal tjene penger på dette. Det er medisinregimet som langt på vei også er skapt av legemiddelindustrien, sammen med legers mangel på tid og krav om effektivitet. I mange tilfeller bidrar dette til å opprettholde og i verste fall skape avhengighet. Den må vi få gjort noe med, mener hun.

– Hvilke alternativer finnes?

– Samhandling er helt sentralt. Brukeren må settes i sentrum, sier Eikenes til Erfaringskompetanse. Hun etterlyser flere alternative behandlingsformer.

Ressurssterke mennesker

– Vi kan ikke ty til legemidler og tro at dette er en form for quik fix. Vi trenger mer forskning på alternative metoder som blant annet akupunktur og naturmedisin. Et annet stikkord er ettervern. Vi er opptatt av at rusavhengige er ressurssterke mennesker. Vi skal kunne forvente noe og sette grenser, presiserer Eikenes.

– Vi mener en god narkotikapolitikk er å gi folk rom og muligheter framfor å møte dem med en nedlatende holdning, understreker Line Eikenes som ser frem til torsdags toppmøte der tematikken skal diskuteres ytterligere.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.