Hjem > Nyheter > Forventningsbåsen

Forventningsbåsen

Er det mulig at vi blir sykere av andres forventninger om vår sykdom? Ja litt som Rosenthal-effekten, der en studie viste at lærere som hadde fått en opplysning om at noen elever (de var tilfeldig utvalgt) var spesielt lovende, skapte en forventning som over tid produserte den forventede effekten. Kan dette også virke på forventninger som er noe negativt?

LINDA PERSEN: Lucky Linda er 39 år, frilanser, finnmarking, samboer, har 3 barn og er en livsnyter med nomadeblod. Før hun ble frilanser jobbet Linda som prosjektleder i Lebesby og Gamvik kommune med prosjektet Ungdomssatsing Nordkyn, et prosjekt om ungdom, omdømme og bolyst. (FOTO: PRIVAT)

Høres dette rart ut, la meg fortelle om dette som jeg tenker mye på om dagen. Jeg har brystkreft med spredning til lungene. Da jeg ble syk opplevde jeg at noen mennesker så på meg som om jeg skulle dø snart. Da jeg smilte til dem, var humoristisk og i godt humør så jeg forvirringen i hele ansiktet deres.

Det blir forventet at jeg skal legge meg ned under dyna og gi opp. Ja en del skriver faktisk dette til meg, de minner meg på at jeg må huske å være syk også. Jeg må sørge, og ta dette innover meg. I begynnelsen tenkte jeg ikke så mye over dette, jeg unnskyldte det med at jeg forsto at jeg kanskje oppførte meg litt annerledes. Jeg passet ikke inn i båsen til hvordan en kreftpasient burde oppføre seg.

Jeg har tro på å møte følelsene når de kommer, jeg stopper ingenting, jeg reagerer slik som er naturlig for meg. Jeg har dårlige timer og skikkelig turer i kjelleren, men det aller meste av tiden har jeg det veldig bra, det dyrker jeg. En klok mann oppfordret meg for to år siden til og ikke være så opptatt av forventninger. Det har jeg trent på, å leve mest mulig uten forventninger. Ikke uten drømmer, men uten forventninger.

Så da jeg fikk kreft, reagerte jeg slik det var naturlig for meg, ikke slik samfunnet forventet at jeg skulle reagere. Blir vi påvirket av hva folk forventer at vi skal gjøre? Det synes jeg er et interessant spørsmål som jeg tenker mye på. Tenk om det er slik at noen kunne vært friskere hvis de ikke aksepterte å være i den båsen som andre forventer?

Jeg er ingen superwoman, jeg gjør det som føles naturlig for meg. Noen blir provosert av det, at jeg er så frisk enda så syk jeg er. Har du lagt merke til hva som skjer når du gjør noe folk ikke forventer? Noen blir stresset og forvirret, hva er dette liksom, hva er det hun holder på med?

Det er noe som heter at hvis vi hører noe mange nok ganger så begynner vi å tro på det. Jeg mener ikke at vi blir psykisk friske bare fordi folk rundt oss tror det, men kanskje kan det påvirke til det bedre? Hvis ikke alle stryker med hårene og sier ”stakkars deg” hele tiden, vi alle kan trenge et spark bak til tider synes jeg. Hvis alle synes synd på meg så er det vel det, og jeg kan ingenting gjøre? Over tid så tror jeg vi blir påvirket av alt som er rundt oss. Poenget er ikke å leve helt uten forventninger, men og stoppe opp litt – gjør vi det som føles riktig for oss, eller det som forventes av oss?

Linda Persen

http://www.luckylinda.no

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.