Hjem > Nyheter > Fotballturnering som arena for nettverk og samspill

Fotballturnering som arena for nettverk og samspill

Ansatte og brukere spiller på lag i No way-cup, en årlig fotballturnering i Stavanger kommune. Fotballcupen kom i stand først og fremst for å ha det hyggelig, men det er også et snev av alvor.

SPORTY: Laget «Blålys» hadde aldri trent sammen før de spilte sin første kamp i turneringen No Way-Cup i Stavanger. Etter å ha vunnet siste kamp kunne de gjerne tenke seg å stille igjen. Bak fra venstre Johnny Sandve, Roger Johansen og Knut Arne Øye. Foran fra venstre: Vibeke Skjold og Beth Iren Sund Risvold. (FOTO: LINDA ØYE/MENTAL HELSE SØR VEST)

Noen av lagene trener store deler av året for å delta. Det nystartede laget til Mental Helse Sør-Vest (Rogaland) møttes som lag for første gang da den første kampen skulle spilles.

– Dette overlever de ikke, tenkte fylkesleder Linda Øye da hun så spillerne på det spontant oppstartede laget kjempe seg gjennom sin første kamp.

– Heldigvis snudde det i de neste kampene. De var som et nytt lag, sier hun.

Ideen om å stille eget lag på cupen kom fra medlemmer i organisasjonen Mental Helse da fylkeslaget avholdt årsmøte. Fylkesleder Øye lovte å skaffe drakter om medlemmene stilte lag.

Før årsmøtet var over var laget på plass.

– Heldigvis sa alle jeg ringte til «ja» da jeg spurte om hjelp til å skaffe drakter og utstyr, forteller Øye.

Syvende gang
Det var syvende gang No Way-cupen ble arrangert. Det startet opprinnelig som en intern turnering mellom to bofelleskap i Stavanger kommune, og det var ansatte som spilte mot hverandre. Da Kulturaktiviteten på Gausel ble invitert med, satte de som betingelse at både brukere og ansatte skulle spille på lag sammen.

Det ble starten på cupen som nå har med rundt 18 lag fra hele Rogaland og også fra andre deler av landet.

– Brukerne har blitt mer og mer sentrale i cupen, og det har vært med å gi et fokus for hva turneringen skal være, sier Kjartan Mølstrevold, som er leder ved Kulturaktiviteten på Gausel og en av arrangørene.

Brukernes cup
– I år var det et krav at det skulle være flere brukere enn ansatte på laget, og cupen skulle legges til en helg slik at de som er i arbeid, arbeidstrening eller studier skulle ha mulighet til å være med, forteller Mølstrevold.

Han er opptatt av aktiviteter som gir mening og utfordrer.

– Når det kommer til relasjonsbygging er én time på fotballbanen verdt ganske mange timer med samtaler mellom bruker og behandler, i følge Mønstrevold.

– Når vi ifører oss lagskjorta er vi på samme lag, da blir vi likeverdige. Og vi ser jo gang på gang at mange av brukerne er bedre fotballspillere enn flere av de ansatte, sier han hjertelig.

Stiller gjerne igjen
Målet er at cupen skal bli et uoffisielt NM for brukere og ansatte i psykiske helsetjenester i 2014.

Det er gode nyheter for laget «Blålys» som representerer Mental Helse Sør Vest.

Etter å ha tapt sine to første kamper, vant de den siste kampen 1-0. Det ga mersmak. Neste år planlegger spillerne på «Blålys» å bruke våren til å trene sammen.

Da kan alt skje.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.