Hjem > Nyheter > Har fått drømmejobben

Har fått drømmejobben

-Det koster å bruke seg sjøl, men dette kjennes så meningsfylt at vi ikke vil gjøre noe annet enn å være erfaringskonsulenter og hjelpe andre basert på egne erfaringer.  Vi har fått drømmejobben, sier Monika Landsverk og Tommy Oppegaard Søyland, erfaringskonsulenter ved Sykehuset Telemark.

ERFARING UT I PRAKSIS: -Vi har vært med på å forandre på en del ting, blant annet at noen «svingdørspasienter» ikke kommer så raskt tilbake. sier Monika Landsverk og Tommy Oppegaard Søyland, erfaringskonsulenter ved Sykehuset Telemark. (Foto: Astrid Borchgrevink Lund)

Nærmere 120 personer søkte på de to 50 prosentjobbene da sykehuset søkte etter folk til de nyopprettete stillingene. Siden oppstarten 1. desember i fjor har de gått gjennom sykehusets HMS og rutiner ved to psykiatriske avdelinger. En stillingsbeskrivelse ventet da de kom, men innholdet var de med på å forme.

-Så langt er dette veldig spennende og ingen dag er lik. Det er tydelig at vi er ønsket her og vi merker det i alle ledd – fra ledelse til miljøpersonale og behandler. Det er klart det er utfordrende å jobbe på akutten i forhold til en DPS-avdeling, men vi jobber mye med motivering og at pasienten skal se mulighetene, sier Landsverk. Søyland forteller om tilbakemeldinger både fra pasienter og personale – og de er udelt positive.
– For dem kjennes det betryggende at vi er her. Samtidig kan vi påpeke ting. Sykehuset er veldig åpne på det. Når vi blir tatt imot som likeverdige kollegaer, er det mye lettere å si fra hvis det er forhold vi reagerer på, sier de to som er opptatt både av reduksjon av tvang og medisiner.

Pasientens sikkerhetsnett
-Vi følger pasienten og justerer dagen deretter. Det betyr at vi er opptatt av pasienten og ikke sykehusets behov.
-Får dere tilgang til journalen?
-Ja, vi har tilgang til alt og kan også skrive i journalene selv om vi gjør det minst mulig. Det viktigste er at pasientene føler seg trygge. Mange er nemlig redde for hva som kan stå i journalen, mener Oppegaard Søyland.
-Hvilke dilemmaer kjenner dere mest på?
-Mange vil ikke ut, fordi de trenger den tryggheten og rammene de finner på lukket avdeling. Jeg motiverer dem til å ta skrittet ut på åpen avdeling, men da må de ha et sikkerhetsnett. Noen kommer også for seint til å få hjelp fordi de er så dårlige. Og jeg kjenner noen ganger at jeg ikke kan hjelpe alle. Det gjør også noe med en som erfaringskonsulent å være enig i tvang, medisinering eller akutt beltelegging, sier Landsverk.
De er ikke fysisk med på beltelegging og jobber for at behandlere skal være opptatt av medisinfrie tiltak.

Troverdig bakgrunn
Begge er fornøyd med å ha en såpass fleksibel arbeidsdag og de liker å jobbe sammen. Og det å bli lyttet til og tatt med i råd og utvalg har vært en viktig trivselsfaktor. Som erfaringskonsulenter har de forskjellig bakgrunn og kjenner på at feltet er nytt i forhold til lønnsspørsmål. De skulle gjerne ønske seg jobber i 100 prosent, og mener behovet på sykehuset bør økes fra to til fire personer.
-Samtidig ser vi behov for en ekstern person med veilederkompetanse og erfaringskompetanse. Det håper vi kommer.
– Det er her vi ønsker å jobbe og det er motiverende å bli etterspurt av både pasienter og kollegaer. Jeg tror vi har vært med på å forandre på en del ting, blant annet at noen «svingdørspasienter» ikke kommer så raskt tilbake. I stedet får vi dem til å se på nye muligheter til å ta tak i egen behandling. Vi syr ikke puter under armene på dem og vi er nok mer troverdige på grunn av den bakgrunnen vi har, sier de til Erfaringskompetanse.no.

Blant våre publikasjoner finner du vår denne om brukeransettelser: Frahm Jensen, Målfrid. J. og Weber, Astrid og Nasjonalt senter for erfaringskompetanse:Brukeransettelser. Håndbok for virksomheter som ønsker å ansette personer med egenerfaring innen psykisk helse- og rusfeltet (2016). Den kan lastes ned eller kjøpes fra vårt bibliotek. Send oss gjerne en mail: post@erfaringskompetanse.no
Her kan du lese mer om håndboka og intervju med prosjektleder Anne Lisbeth Odinsen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.