Hjem > Nyheter > Her er nye tall på brukeransettelser i kommune-Norge

Her er nye tall på brukeransettelser i kommune-Norge

På oppdrag for Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse, har SINTEF kartlagt antall erfaringsmedarbeidere i kommune-Norge.

Skrevet av Eskil Skjeldal og Lena Beathe Arneberg

Tallene er hentet ut av generell rapportering fra kommunene til SINTEF, og svarprosenten lå på 96,2 prosent. I undersøkelsen har forskerne fått svar på spørsmål som hvor mange årsverk kommunene har med ansatte med erfaringskompetanse/brukererfaring i tjenester for voksne, hvilken rolle disse har og for de kommunene som har svart nei: har de planer om å ansette personer med erfaringskompetanse?

Rapporten kan leses i sin helhet her

Her er noen av funnene:

  • 112 av 422 kommuner har ansatte med brukererfaring/erfaringskompetanse, det vil si 27 prosent. Jo større kommune, dess større andel ansatte med brukererfaring/erfaringskompetanse.
  • Oppland fylke har lavest prosentandel med ansatte med brukererfaring/erfaringskompetanse, Vestfold har høyest.
  • De 112 kommunene har rapportert inn totalt 167,4 årsverk med brukererfaring/erfaringskompetanse, dette utgjør 0,4 prosent per 10000 innbygger i aldersgruppen 18+ år.
  • 91 prosent svarer at disse ansatte bidrar i arbeidet med enkeltbrukere, 75 prosent svarer at de bidrar på systemnivå med planlegging og utvikling av tjenesten. Over halvparten svarer at de ansatte bidrar i kontakt med pårørende.
  • 18 prosent av kommunene har planer om å ansette personer med brukererfaring /erfaringskompetanse av de som ikke har det i dag, 48 prosent har ikke slike planer og 28 prosent vet ikke.
  • Kun 13,5 årsverk er ansatt i tjenester til barn og unge.

LES OGSÅ: Han ble kåret til årets erfaringskonsulent i 2018

– Tall som kan brukes politisk

Torbjørn Mohn-Haugen, styreleder i organisasjonen Erfaringssentrum, mener tallene synliggjør både en entusiasme i kommunene for å ansette erfaringskonsulenter, samt noen utfordringer på området.

– Det er veldig positivt at 18 prosent av kommunene nå planlegger å ansette erfaringskonsulenter. Samtidig har vi en jobb å gjøre overfor de 48 prosent som sier at de ikke planlegger det.

–  Jeg tror det i stor grad handler om mangel på kunnskap og at det ikke er jobbet systematisk nok med informasjon ut til kommunene om at dette er en viktig stilling å ha hvis man skal jobbe kunnskapsbasert, sier han.

Mohn- Haugen tror tallene også gjør det enklere å løfte temaet opp på politisk nivå i større grad.

–  Jeg håper at politikerne, departementet og andre ser at det er en yrkesgruppe i vekst og at de ser at det er en sårbar gruppe. Erfaringssentrum er veldig glad for at disse tallene har kommet. Det gjør det enklere å visualisere for de som er mest opptatt av tall, fortsetter han.

Fordeler og ulemper ved ansettelsene?

Forsker Solveig Ose, som sammen med kollega Mariann Åndanes har gjennomført undersøkelsen, forteller at det er flere spørsmål rundt ansettelser av erfaringskonsulenter de ønsker å følge opp. Blant annet jobbes det med en vitenskapelig artikkel som undersøker nærmere hvilke fordeler og ulemper arbeidsgiverne ser ved å ha ansatte med erfaringskompetanse.

– Det er blant annet interessant å se nærmere på hvilken betydning det har for brukerne hvordan kommune bruker erfaringskonsulentene. Og hvem er det erfaringskonsulentene erstatter? Er det fagfolk eller assistenter? Dette er spørsmål det kan være interessant å følge opp ved neste års rapportering, sier Ose.

 

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.