Hjem > Nyheter > Hjelper psykofarmaka?

Hjelper psykofarmaka?

– Jeg gleder meg til å løfte fram spørsmålene rundt bruken av psykofarmaka og få til en god dialog mellom forsker, fagfolk og bruker, sier Eva Svendsen, seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse. På Litteraturhuset i Oslo møtes kritikere og forsvarer av denne medisinske praksis.

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse har i oppgave å bygge bro mellom fag og erfaring innen psykisk helse. Som en del i dette arbeidet inviterer kompetansesenteret, sammen med brukerorganisasjonen WSO (We Shall Overcome) til foredrag om panelsamtale med tema «En mirakelpille for psyken?

-En av de viktigste bidragsyterne internasjonalt, som er kritisk til bruken av psykofarmaka, er helsejournalisten og forfatteren Robert Whitaker. I sitt foredrag, som han også har skrevet bøker om, viser han til de første studiene når nevroleptika ble introdusert og frem til i dag, sier Svendsen.

Whitaker fant to historier. En som har blitt presentert av både legemiddelindustri og store deler av det psykiatriske fagfeltet, og en helt annen som forskningsresultatene faktisk viser, blant annet den negative langtidsvirkningen av nevroleptika.

Etterlyser konsekvenser

-Erfaringskompetanse.no vil utfordre fagfeltet: Hva slags konsekvenser vil dette arbeidet få for fagfeltet? Whitakers funn sammenfaller med mange av de brukerhistoriene vi får, sier hun.

Svendsen presiserer at møtets form ikke er debatt, men dialog.

-Er det et gap mellom det fagfok tenker er god behandling og det de faktisk gjør? spør Eva Svendsen.

Whitakers foredrag er på engelsk. Dialogen etterpå er på norsk. Spørsmål til Whitaker kan oversettes til engelsk.

Litteraturhuset i Oslo: Mandag 26. august kl. 1800, Amalie Skram.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.