Hjem > Erfaringskonsulenter > Hvor kommer håpet og håpløsheten fra?

Hvor kommer håpet og håpløsheten fra?

Hva er håp, og er det noe som kommer innenfra eller utenfra? Dét var spørsmål som fikk fram mange ulike perspektiver rundt bordene på Sterkere Sammen-konferansen.

– Hva betyr håp for dere?

Spørsmålet var gitt av organisasjonen Erfaringssentrum, arrangør for den nasjonale erfaringskonsulentsamlingen Sterkere Sammen 2019 i Oslo.

LES OGSÅ: Solveig er kåret til årets erfaringskonsulent

De 170 deltakerne i salen trommet seg sammen gruppevis rundt bordene for å diskutere flere spørsmål knyttet til temaet håp.

Rundt et bord bakerst i salen satt erfaringskonsulentene Susanne Albertine Davidsen og Ingrid Olsen sammen med Per Ivar Stranden, leder for enhet psykisk helse og rus i Tana, og Julia Reilly Brænne, som ønsker å jobbe som erfaringskonsulent i framtida.

– Jeg tenker at hele livet på mange måter handler om håp, både i hverdagen og i større hendelser i livet. Det er en måte å verne om seg selv på, sa Per Ivar Stranden.

– Håp er å være fylt med en indre form for positivitet, noe som kan skapes utenfra og tas bort fra et menneske, sa Julia Reilly Brænne.

– Jeg er uenig i at det handler om positivitet, men ser det mer som en overlevelsesmekanisme som ligger så sterkt i oss og som nærmest er biologisk. Som at underbevisstheten produserer halmstrå vi kan klamre oss fast til, sa erfaringskonsulent Susanne Albertine Davidsen.

– Men hva med de som velger å ta sitt eget liv, da? kvitterte Reilly Brænne.

– Ja, det er jo det vanskelige spørsmålet. For noen mister håpet, selv når de har mennesker rundt seg også.

Hvordan håpløsheten oppstår ble videre et tema rundt bordet.

– Traumer kan skape en følelse av håpløshet. Likevel kan jo en hendelse som utløser håpløshet i ett menneske, ikke gjøre det samme hos et annet menneske, sa Reilly Brænne.

– Håpløsheten kan også komme ved at man gjentatte ganger mislykkes i forsøket på å reise seg. Man mister troen på at det går, sa Susanne Albertine Davidsen.

LES OGSÅ: Kan noen forklare hva “avklart forhold til egen historie” egentlig betyr?

«Hva har håp med erfaringskompetanse å gjøre?» var neste spørsmål gruppene skulle diskutere.

– Da jeg selv var innlagt, møtte jeg en likemann. Jeg husker jeg tenkte at «der er en som har stått i det, og klart å komme seg ut av det». Jeg lyttet da han snakket.

– Det var ikke sånn at livet mitt brått ble bedre av den grunn, det er en lang prosess. Men han ga meg troen på at det er mulig å få det bedre, fortalte Ingrid Olsen.

Også Per Ivar Stranden har positive erfaringer med å dele glimt fra sin egen historie i møte med brukere og pasienter, selv etter at han ble leder i tjenestene.

– Jeg jobber som leder, men jeg kunne jobbet som erfaringskonsulent også. Å kunne si at «Jeg har også opplevd det her. Gale ting skjer med mange av oss» kan være med å skape noe i et menneske, sa han videre.

– Som erfaringskonsulent sprer man på mange måter håp den andre veien også. Jeg hadde praksis på avdelingen hvor jeg selv hadde vært innlagt tidligere. For de ansatte var det motiverende å få en bekreftelse på at jobben de gjør også nytter, sa Ingrid Olsen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.