Hjem > Erfaringspodden > – Jeg levde på en livsløgn

– Jeg levde på en livsløgn

Jostein Pedersen prøvde å drepe seg selv i 2009. Han klarte det ikke. – Jeg har et tungsinn som kanskje ikke andre har. Og jeg tror det er noe av nøkkelen for å bli frisk: Erkjenne og godta at dette blir du ikke frisk av. Jeg ser på det som en gave!

Jostein Pedersen prøvde å drepe seg selv i 2009. I dag er han glad for at han ikke klarte det! (Foto: Styrk Fjærtoft)

Utad var Jostein Pedersen en vellykket mann i sin beste alder. Karriere, kjendisstatus, barn og alt på stell. Men det var noe som ikke stemte: Jostein!

Hør Erfaringspodden:

Ikke lykkelig barndom

– Jeg var 13 da jeg første gang sa at jeg ville drepe meg. Det var vel et slags utløp for depresjon. Pappa var på sjøen som en del av den norske handelsflåten ti måneder i året, og kom hjem kun sommerstid eller rundt jul.

– Som enebarn kjente jeg meg tilsidesatt fordi jeg ikke kunne sparke fotball, men var veldig god i tysk grammatikk. Men tysk grammatikk er jo ikke etterspurt… Jostein kjente at ingen hadde bruk for han da han vokste opp nordpå på 60-tallet. Han husker ikke barndommen som spesielt lykkelig.

– Onkel og tante sa de var værsyke. Fra tid til annen reiste de bort. Vi fikke aldri vite hvor de reiste, men de kom tilbake og var i godt humør.

Konkurranse med seg selv

– Da vi bodde i London var det lykke overalt rundt meg, mens jeg strevet med mitt eget liv. Det ble en konkurranse. Ikke en konkurranse i å være mest vellykket eller lykkelig, men det ble en konkurranse med meg selv: Sånn må jeg være for å lykkes!

– Jeg husker da datteren min tok sine første skritt og kom jublende mot meg, viftet med armene og sa: Pappa, pappa! Jeg klarte ikke å engasjere meg. Det var liksom bare helt OK. Helt greit. Jeg tror det var det som vekket meg. Livet er jo ikke sånn. Livet er nyanser, gleder og sorger. Du skal ikke bo på et cruiseskip og alt skal være i smul sjø. Da blir du jo bare sykere. Og det var det som skjedde. Sakte men sikkert.

Jostein Pedersen delte sin erfaring på Mental Helse-konferansen 2020. (Foto: Styrk Fjærtoft)

Livredd for å leve

Jostein ble stadig mørkere til sinns, og han og samboeren ble enige om å skille lag og heller møtes de gangene dagene hans ikke var beksvarte. Han ville at livet skulle være i henhold til fantasi, drøm og det han agerte som. Helt til han kjente at det ikke gikk lenger. Det var en livsløgn. Jostein kom fram til at hans nærmeste ville få et bedre liv uten han.

– Jeg planla dette veldig nøye. Alt skulle være ordentlig – jeg er jo litt forfengelig! Så jeg ville ikke at det skulle være grisete etter meg. Der er jeg litt som bestemora mi som sa: Du må jo aldri finne på å reise uten nyvasket undertøy!

– Da selve dagen opprant, så grep panikken meg. Det var en fredag. Jeg ville ha det på en fredag fordi jeg visste at resten av familien var opptatt i helgen. Og der hadde ikke jeg kunnet være med uansett. Så slapp de iallfall helgen, da…

Har du først valgt lyset, så er det ingen vei tilbake. Heldigvis, sier Jostein Pedersen. (Foto: Styrk Fjærtoft)

Har du først valgt lyset, så er det ingen vei tilbake. Heldigvis, sier Jostein Pedersen. (Foto: Styrk Fjærtoft)

Ingen vei tilbake

– Jeg følte det som et stort nederlag da jeg våknet og skjønte at jeg ikke engang hadde klart å ta mitt eget liv. Ble frustrert. Javel – da har jeg prøvd dét, så gikk ikke det. Hva nå? Så skjønte jeg vel at det er kanskje her i lyset jeg hører til. Hva nå enn det lyset er.

Etter at han nesten hadde drept seg selv, var han fem dager på et lite hjem i London der han måtte snakke.

– Du må ville prate, og ville fram i lyset igjen. Og det ville jeg! Og det ville de fire andre gjestene som var i samme situasjon som meg. Altså hvorfor prater vi ikke skikkelig med hverandre? Jeg driter vel i hva slags vær de har i Bodø!

Om Jostein Pedersen er redd for at han en dag vil prøve å ta sitt eget liv igjen?

– Hvis du først har valgt lyset, å er det ingen vei tilbake. Heldigvis!

Hjelp

Trenger du noen å snakke med?

Mental Helse Hjelpetelefonen: 116 123

Kirkens SOS krisetelefon: 22 40 00 40

Her kan du se et lite sammendrag fra podkasten.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.