Hjem > Nyheter >  «Jeg mot meg» fikk Tabuprisen

 «Jeg mot meg» fikk Tabuprisen

De åtte deltakerne og programleder og psykolog Peder Kjos i NRK-serien «Jeg mot meg» har mottatt Tabuprisen for 2016 fra Rådet for psykisk helse. 

TABUPRISEN: Vinnerne av Tabuprisen sammen med NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, regissør Stefan Faldbakken, helseminister Bent Høie og generalsekretær Tove Gundersen.(Foto: Erik M. Sundt)

 

Årets vinnere har bidratt til å alminneliggjøre psykiske problemer og vist at det er håp og muligheter for å få hjelp til å mestre livet, sa generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse da vinnerne ble overrakt prisen onsdag.
Anders Lillesæter, Christopher Groos, Eirin Larsen, Fredrik Stangnes, Karsten Nordal Hauken, Kira Helene Andersen, Malin Nesvoll Vangsnes og Trine Lind Vestli deltok våren 2016 i tv-programmene som viser oss at livet ikke alltid er så enkelt.

Anders Lillesæter, Christopher Groos, Eirin Larsen, Fredrik Stangnes, Karsten Nordal Hauken, Kira Helene Andersen, Malin Nesvoll Vangsnes og Trine Lind Vestli deltok våren 2016 i tv-programmene som viser oss at livet ikke alltid er så enkelt.

Livskvaliteten blir påvirket
-De har sammen med psykolog Peder Kjøs vist at det nytter. All ære til ungdom som tør å være åpne, og som raust og modig deler av virkelighetens angst, depresjon, ensomhet og rusproblemer, sa Gundersen.
15 til 20 prosent av alle barn og unge i Norge sliter med psykiske problemer som påvirker de negativt.
-Livskvaliteten påvirkes, og utfordringene med å mestre livet vises usminket frem i et program som minner oss selv om at vi er vår strengeste dommer, sa Gundersen.

Realityprogram med brutal virkelighet

I programmet der ungdommen også har filmet seg selv over tid, vises den til tider brutale virkeligheten der angst og prestasjonsjag hemmer og begrenser. Ungdommen i gruppa forteller at de ikke føler seg så alene med problemene, og det hele ledes av en stødig og avvæpnende psykolog. Målene er ulike, men alle har en drøm om et bedre liv. Gjennom ærlige innslag og deltakelse har de åpnet rommet til gruppeterapien, og gir oss et unikt innblikk i hvordan jobbe med seg selv og sammen med terapeuten, skriver Rådet på sin nettside.

Trenger åpenhet
-Vi er mange som har grått og ledd med dere. Det dere viser frem og forteller gir mening, det er gjenkjennbart og dønn menneskelig. Tusen takk for at dere er åpne og deler. Det skaper håp for andre. Mange unge og voksne tør mer når andre viser vei. Det er viktig å be om hjelp når vi trenger det. Livet har så mange hinderløyper, og vi slipper aldri helt unna noen av oss, sa Gundersen.

– Vi trenger mer åpenhet om psykisk helse. Vi trenger også kunnskap om hjertesorg, angst og vonde tanker. Og at det er en like naturlig del av livet som hjertesvikt, allergi og vonde ledd. Vi trenger å vise til mange at det mange tror er unormalt er helt normalt. Vi må vise at det å dele det vonde med noen, gjør det mindre vondt. Alt dette gjør dere, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie i sin tale til prisvinnerne.

Skape debatt
-Åpenhet bringer oss fremover. Jeg tror det aller viktigste med dette programmet kanskje var at alle de som sitter hjemme; på gutterommet, eller på jenterommet, på studenthybelen,på universitetet rundt om i landet – og tenker at de er alene om å ha det «sånn» – de fikk se at dette ikke er uvanlig, at det ikke er mystisk med terapi. De fikk komme inn i det rommet, både i terapirommet og hjemme hos dere, og fikk historiene deres som forteller at det er ganske normalt. Jeg er full av beundring og takknemlighet for at dere bidro til at NRK kan gjøre det som er vårt oppdrag: å skape debatt, skape tilhørighet, skape åpenhet og bidra til at samfunnet og diskusjonene går framover, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ved tildelingen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.