Hjem > Nyheter > Jeg vil ikke ha tvang

Jeg vil ikke ha tvang

– Jeg vil ha loven på min side.  Hvis jeg ikke ønsker tvangsbehandling, er det ikke riktig at et eget lovverk kommer inn og overkjører rettssikkerheten til en bestemt gruppe mennesker i samfunnet, mener Anne Grethe Teien.

MEDISINFRI: At noen har god hjelp av medisin er selvfølgelig viktig for dem det gjelder. Men vil jeg slippe medisiner, så vær så snill å la meg få slippe, sier Anne Grethe Teien.

Første fredag i august skrev bloggeren Stig Mass Andersen at han ønsket bruk av tvang når han ble syk, på Erfaringskompetanses nettside. «Det er en trygghet for meg å vite at den sikkerheten er der når man blir syk» – var hans erfaring.

Det var det flere som reagerte på. «Jeg tror ikke denne personen er alene om disse tankene, men det er jo ikke så mange som våger å si slikt åpent i våre dager» var en kommentar, blant annet.

– Jeg er glad for at Andersen setter i gang en debatt om tvang i psykisk helsevern, som jeg opplever ikke får stor plass, og bare små blaff i media, sier Teien.

Hun presiserer at hun har full respekt for hans brukererfaringer, og andre som formidler lignende.

La meg få slippe medisiner hvis jeg vil

– At noen har god hjelp av medisin er selvfølgelig viktig for dem det gjelder. Men vil jeg slippe medisiner, så vær så snill å la meg få slippe, sier hun.

Tidligere har Anne Grethe Teien, som er danseutdannet med en mastergrad i dansevitenskap fra NTNU, Trondheim, stått fram i media om sin opplevelse med tvang og tvangsbehandling i psykisk helsevern.

– Antipsykotika og tvang var en håpløs kombinasjon for meg. Jeg som før aldri hadde tenkt å ta livet mitt ble suicidal, og hadde et alvorlig selvmordsforsøk, forteller hun.

– Det er fortsatt er et utbredt problem at legemiddelindustrien skjuler de studiene de ikke ønsker publisitet om, slik at bivirkninger av medisiner mot psykiske lidelser underkommuniseres. Det foregår nå en kampanje mot dette fenomenet.

I dag er Teien medisinfri.

– Mange vil oppfatte deg som ressurssterk. Du har klart deg til tross for negative opplevelser med behandlingsapparatet innen det psykiske helsevern. Er det ikke en fare at de med mindre ressurser vil gå til grunne uten psykisk helsevernloven, som gjennom behandlingskriteriet fanger opp folk før de blir svært syke?

– Det tror jeg ikke. Så langt jeg vet finnes det ikke noen dokumentasjon for at tvang har positiv behandlingseffekt. Men at tvangen kan skade og traumatisere er det nok av eksempler på. Det er ikke uten grunn at fem brukerorganisasjoner ber om medisinfrie tilbud. Medisinfrie behandlingsløp handler om rett til å velge. Det er ikke et ideologisk standpunkt for eller i mot medisiner, presiserer Teien.

Hvilesteder

Gode alternativer kan for eksempler være egnede hvilesteder.

– Når en trenger hjelp er det godt å komme til et rolig sted. Her kan tilbys samtaler ved behov, og trygghet, noen som spør: «Hva trenger du nå?»

Teien viser til Jaakko Seikkula, den finske professoren i psykoterapi, som kan vise til gode resultater ved hjelp av behandlingsformen «Åpne samtaler». En nettverksbasert terapiform og anvendes spesielt innen psykiatrien til behandling av psykoser og kriser.

– Der kan folk komme med en blomstrende psykose, noen med håndjern. Men ved å bruke tid, slik at man får roet seg ned, blir dialog mulig. Dette er for meg en mer human tilnærming.

Et felles lovverk

Teien håper Likestillings- og Diskrimineringsombudet kan jobbe videre med FNs rapport hvor det oppfordres til forbud mot tvangsbehandling, med unntak av ved akutte, livstruende situasjoner.

– Psykisk helsevernloven bør opphøre, den er dypt diskriminerende. Så kan all tvangslovverk heller samles i et felles lovverk. Det er ingen grunn til at psykisk syke skal behandles i en egen særlov, mener Anne Grethe Teien.

Anne Grethe Teien har også bidratt i erfaringsbasen

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.