Hjem > Nyheter > Kronstad DPS ønsker flere erfaringskonsulenter

Kronstad DPS ønsker flere erfaringskonsulenter

– Ansettelsen av en erfaringskonsulent har vært nyttig for brukerne, for ansatte på Kronstad DPS Helse Bergen HF og for utvikling av tjenestene våre, sier Randi-Luise Møgster, klinikkdirektør og psykiater.

Solveig Bartun Rob, erfaringskonsulent og Randi-Luise Møgster, klinikkdirektør og psykiater forran felles arbeidssted. (Foto: Birgitte Finne Høifødt)

Erfaringskompetanse skrev i sommer om erfaringskonsulent Solveig Bartun Rob, som nylig fikk fast jobb som erfaringskonsulent på Kronstad DPS i Bergen i 50 prosent stilling.

Bartun Rob hadde flere innleggelser i psykiatrien bak seg på grunn av angst og depresjon. I fem år har hun vært frisk, og går ikke på medisiner.

Tilgang til journal

Arbeidsdagene hennes er fordelt mellom allmenn dagbehandling og ved psykose dagbehandling. Som fast ansatt har hun også tilgang til journal innenfor de områder hun deltar i.

– Det var litt rart å få eget nøkkelkort, og tilgang der jeg selv hadde vært innlagt, medgir hun.

Kontoret på DPS’et har hun sammen med en psykiatrisk sykepleier, psykolog og hjelpepleier, som de seg imellom på ulike dager.

-Alle sier jeg er et håp, og mange pasienter spør hvor lenge jeg har vært frisk, og hvordan jeg klarte å bli frisk, forteller Bartun Rob.

«Jeg kommer aldri til å bli frisk»

-Noen sier også «du kan ikke ha vært så syk som meg», men jeg vet jeg en engang tenkte: «Jeg kommer aldri til å bli frisk».

Hun foretrekker å være minst mulig på kontoret, men litt journalskriving må nødvendigvis til.

-Jeg trives blant annet på tur med brukerne, da går praten fint. Jeg opplever å være til nytte for dem som trenger meg, og en ressurs på DPS’et.

Bindeledd mellom brukere og ledelse

-Solveig er ikke bare til nytte for brukerne, i en større sammenheng er hun et direkte bindeledd mellom brukere og ledelse, sier lederen hennes, Randi-Luise Møgster, klinikkdirektør og psykiater.

-Hva skal til for å gjøre en god jobb som erfaringskonsulent?

-Det er flere forhold som teller. For den interne funksjonen ved enheten er det viktig at erfaringskonsulenten har et reflektert forhold til det personlige og det private. Hvordan deler man sin egenerfaring?

Hun fremhever Bartun Robs bakgrunn også som godt egnet da hun i tillegg til medarbeider med brukererfaring-studiet (MB-studiet) har en bakgrunn som barne- og ungdomsarbeider, samt utdanning innen kommunikasjon.

-Personlig egnethet i kombinasjon med gode kommunikasjonsegenskaper er også viktig.

Møgster forteller at det var full enighet i ledelsen da erfaringskonsulent skulle ansettes.

Økt fokus på erfaringskunnskap og brukermedvirkning

-Vi har positive forventninger. Økt fokus på erfaringskunnskap og brukermedvirkning er viktig for å utvikle oss videre.

-Hva er utfordringen ved ansettelser av erfaringskonsulenter?

-Dette er mer positivt enn utfordrende. Men, har man ikke et avklart forhold til sin sykehistorie kan det være en utfordring.

-Det positive er at det er bra å bli utfordret av en erfaringskonsulent! Det er viktig at de stiller kritiske spørsmål, og tør å stille dem, sier klinikkdirektøren.

Hun fremhever også viktigheten av å ha en åpen dialog, og at det er rom for dette. En erfaringskonsulent er ikke et brukeralibi.

Innspill til veivalg

-En erfaringskonsulent medfører økt kompetanse. Når veivalgene må tas er deres innspill vesentlig. De er også døråpnere til arenaer vi sjeldnere kommer til.

Solveig Bartun Rob deltar i dag i ulike prosjekter ved Kronstad DPS, og sitter blant annet i utvalg som den eneste representanten fra DPS’et.

-Solveig er god på å invitere til samtale og har sterke dialogfremmende kvaliteter. Samspill og brobygging er hennes styrke, sier Møgster.

Trenger flere erfaringskonsulenter

Kronstad DPS har 200 ansatte. Nå håper de på å ansette flere erfaringskonsulenter.

-Vi trenger erfaringskonsulenter også i andre seksjoner, særlig innen psykosebehandlingen. Erfaringskonsulenter kan være gode co-terapeuter, samt gode bidragsytere i grupper, sier Randi-Luise Møgster.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.