Hjem > Erfaringspodden > Lavterskeltilbuda skulle aldri ha stengt

Lavterskeltilbuda skulle aldri ha stengt

CRUX Tilja oppfølgingssenter har gitt livet nytt innhold for vennene Annmari og Fabian. Hun sprakk dager etter at koronaen stengte lavterskeltilbudet. Han er bekymret for venner som sprekker. Begge gleder seg til at hverdagen kommer tilbake!

Annmari og Fabian ser frem til dagen de igjen skal få møte vennene på lavterskeltilbudet CRUX Tilja. (Foto: Styrk Fjærtoft)

– Det er din skyld at jeg er her, og det takker jeg deg for, Fabian! Tonen er munter mellom Annmari og Fabian på benken ved elva i Skien, men ansiktene blir triste og mørke når de snakker om lavterskeltilbudet CRUX Tilja som nå er stengt.

Hør Erfaringspodden:

  

Tøffe tider

Annmari sprakk på alkohol da lavterskeltilbudet stengte. I dag går hun på antabus og kjenner at tidene er tøffe. (Foto: Styrk Fjærtoft)

Annmari (50) har vært rusmisbruker i 30 år – mest alkohol og medisiner. Etter å ha klart seg i to år og tre måneder uten noe, ble det i tøffeste laget da koronaen kom.

– Jeg ble engstelig da jeg fikk beskjeden om at Tilja skulle stenge på grunn av koronaviruset. Her er jeg sammen med mennesker som gir mye. Gjengen her er som den ande familien min. Du blir godtatt som den du er, du blir sett og hørt!

På Tilja har Annmari fått hjelp til å finne fram sider i seg hun ikke visste at hun hadde – for eksemepl det å male.

– Fy fader! Jeg er jo kunstner, jo!

Bare dager etter at lavterskeltilbudet stengte, sprakk hun på alkohol. I dag har hun hentet seg inn og går på antabus.

– Det er ganske tøft om dagen – ting er ganske vanskelig. Jeg prøver å komme meg ut og treffe de menneskene som er bra for meg.

Som et puslespill

Fabian begynte tidlig å ruse seg etter å ha blitt utsatt for overgrep av to voksne mennesker. I dag har han vært rusfri i nesten fem år. (Foto: Styrk Fjærtoft)

Fabian (47) rømte med lillesøster, mor og far fra et land i krig og kom til Norge som 5-åring.

– Alt var veldig greit, men så ble jeg i ganske ung alder utsatt for overgrep av to voksne mennesker. Det førte til at jeg veldig tidlig begynte å ruse meg. Så balla det seg på. Men etter masse terapi, gode behandlere, psykologer og spesialister, så har jeg klart å få ting på plass der det hører hjemme.

Fabian prøver å bruke det han har lært på Tilja til å hjelpe andre, og kjenner at han har klart å bearbeide ting bedre nå når han har fått rusen mer på avstand.

– Det er som et puslespill. Nå ser jeg hvor brikkene skal være! Det å tilgi et annet menneske for min egen skyld har vært veldig viktig for meg for å komme videre. Jeg har også funnet tilbake til troen på Jesus, synger og står på scenen.

– Jeg har vokst veldig gjennom årene på Tilja! Jeg tror ikke menneskene her vet hvor høyt de løfter oss! Når du kommer fra et miljø der det nesten alltid er en baktanke med ting, er det nesten så man lurer på om stedet og folka her er ekte!

– Det blir en smitteeffekt! Det de utstråler sender jeg videre til andre.

CRUX Tilja oppfølgingsenter er tilbud for den som ønsker å bli rusfri og legge kriminalitet bak seg. Målet er å hindre tilbakefall til rus og kriminalitet ved å bygge nettverk, legge til rette for aktiviteter og lage individuelle avtaler.

Skulle aldri ha stengt

Lavterskeltilbuda skulle aldri ha stoppa opp, mener Annmari og Fabian. (Foto: Styrk Fjærtoft)

– Kunne noe vært gjort på annet vis for å hjelpe de svakeste i koronakrisa?

– De som jobber med rus sitter på hjemmekontor. De skulle gått mer ut og møtt brukerne. Prata med dem, sier Annmari som ser at bybildet har blitt et helt annet etter at koronaen kom.

– Brukerne er de eneste vi ser i byen på eftan. Ja, de sliter. De sliter. Miljøet har blitt så forbaska kynisk. Jeg vet da søren hva de blander inn i dette her. Jeg er redd for at mennesker borti her kommer til å dø som fluer.

Fabian fortsetter:

– Det har vært veldig slakt. De som jobber med misbrukere burde vært mye mer på. Det er mange som sprekker om dagen.

– Lavterskeltilbuda skulle aldri ha stoppa opp. Folk skulle heller sitte med masker og to meters avstand. En sprekk er en sprekk for mye.

– Det er veldig viktig å se folk. Gi et ekstra smil og si hei. Det kan løfte mye mer enn du ander. Koronaen har gjort folk mer bevisst på å få øyekontakt og bare hilse. Det er ekstra viktig for de som sliter. Jeg har blitt veldig god på det å hilse til ukjente folk: Hei, hei, hei – og smile med øynene!

Glad når det ringer

Fabian, Tiffi og Annmari er glade i gå tur! (Foto: Styrk Fjærtoft)

– Jeg er veldig glad i familien min, men drittlei av å henge med de nå! Jeg er ikke så god på video som alle har, men savner veldig det å møte mennesker ansikt til ansikt!

Fabian og hunden Tiffi er klare for å være sosiale igjen, og Annmari er heller ikke tung å be når venner slår på tråden og inviterer på tur:

– Angsten kommer når jeg sitter hjemme alene og perler bilder. Det er ikke godt å sitte hjemme og tenke! Derfor er jeg veldig glad når telefonen ringer og noen vil ha meg med ut på tur.

– Det betyr veldig mye at folk bryr seg. En telefon. Mennesker som jeg har gode relasjoner til. Bra mennesker som har samme bagasje som jeg har!

Da skal det klemmes

Annmari og Fabian gleder seg til det er lov å klemme igjen! (Foto: Styrk Fjærtoft)

– Den nye morgendagen – hva tror dere om den?

– Jeg tror vi kommer til å sette mer pris på hverandre. Men samtidig tror jeg at hygiene og avstand kommer til å sitte i oss veldig lenge. Arbeidsledighet. Usikkerhet. Det er mye vi ikke vet om morgendagen, sier Annmari. Fabian nikker ettertenksomt:

– Vi lærer å sette mer pris på livet vi har her og nå, og på de tinga vi har rundt oss. Vi har ingen garanti for morgendagen.

De er skjønt enige om hva som skjer når Tilja åpner dørene og gjengen får møtes igjen:

– Da skal det klemmes!

Her kan du se et lite sammendrag fra podkasten.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.