Hjem > Nyheter > Levd liv-antologien: Om fenomener og begreper

Levd liv-antologien: Om fenomener og begreper

Å jobbe på et kompetansesenter, uansett felt, er en vanskelig øvelse. Jeg skal forsøke å beskrive utfordringene på mitt felt, skriver Eskil Skjeldal. Her kommer et utdrag fra Erfaringskompetanses «Levd liv»-antologi.

Tenker mediene i det hele tatt på hvordan de omtaler psykisk syke?, spør Eskil Skjeldal i denne kronikken (først publisert i Dagens Medisin).

La oss ta det hele fra bunnen av: Sett at du befinner deg nær et felt der det finnes en rekke forskjellige fenomener som beskrives og analyseres. Fenomenene er midt i menneskekroppen, ikke utenfor. Fenomenene er ikke menneskene som opplever dem, men fenomenene er likevel en del av dem. Du er enten en som selv har opplevd disse fenomenene, eller du er tett på mennesker som selv har opplevd disse fenomenene. Noen er tett på disse fenomenene fordi de er en søster eller en far, en mor eller en stebror. Selv har de ikke opplevd fenomenene, men de har opplevd fenomenenes makt over en de er glad i. Andre mennesker er tett på fenomenene fordi de jobber som en hjelper. Mennesker som har opplevd fenomenene har oppsøkt deg, eller fått deg tildelt, fordi de enten vil bli kvitt fenomenene, eller fordi de vil forstå dem bedre. Noen vil kanskje både forstå dem og bli kvitt dem, mens andre bare vil forstå dem, men ikke kvitte seg med dem. Noen liker kanskje fenomenene, men er blitt tvunget til å snakke om dem eller fjerne dem.

 

Mange av de som har erfart fenomenene sier at fenomenene er en del av dem. Noen sier kanskje at det er vanskelig å beskrive dem, å skille dem fra seg selv, å snakke om dem som om de er noe annet enn dem selv. Kanskje opplever de også at det er umulig å snakke om dem, nettopp fordi de er en så sentral del av hvem de er, i egne øyne. For et menneske må ha en viss distanse til det han eller hun skal tale om. Slik er språket, språket trenger avstand. Språket er et system av begreper. Begrepene er konstruert pragmatisk: De skal hjelpe til å håndtere eller gripe virkeligheten. Språket er aktivt, å snakke eller å skrive for å begripe er aktivisme. Passivt språk finnes ikke, språk er mektig, selv når du bare beskriver noe. Og når du har satt ord på noe, sagt noe eller skrevet det ned, er det faktisk noe annet som er i sving enn selve fenomenene, som kan være både språkløse og så store, dramatiske og omfattende at de er umulige å gripe med språket.

Antologien «Levd liv» blir lansert på Litteraturhuset i Oslo 27. oktober, men kan bestilles fra vår nettbutikk allerede nå. Boka vil bli sendt ut fortløpende etter lanseringsdatoen. Hele artikkelen kan leses når boka er lansert.

Eskil Skjeldal er seniorrådgiver og bibliotekar på Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse. Forfatter og teolog med en doktorgrad i etikk. Tok svømmeknappen i 1981.

Erfaringskompetanse med bok og jubileum.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.