Hjem > Nyheter > «Levd liv-antologien: Jakten på den skjulte læreplanen

«Levd liv-antologien: Jakten på den skjulte læreplanen

Hvorfor synliggjøring av brukerkunnskap er nødvendig. Det skriver Christine Rosenqvist om i jubileumsboka «Levd liv. Her er et utdrag.

galskap, som brudd på samfunnets normer, skriver Christine Rosenqvist i Erfaringskompetanses jubileumsbok «Levd liv».

Rett og galt 

Når jeg bruker ordet «galskap» som en samlebetegnelse for alle psykiske sykdommer vi kjenner til, er det fordi dette ordet har historiske røtter som gjør det mulig å kjenne igjen galskapens plass i samfunnet, også i tidligere tider. Folk har alltid hatt tanker om de gale, på en eller annen måte, mer eller mindre humant, men ofte omsorg og alltid tanker. Å tenke på noen som mindreverdige, er også å tenke om ham, eller henne. Den hjelpetrengende finnes i din bevissthet, på godt og vondt. Å tenke seg en gal person uten et samfunn som omgir ham, eller henne, gir ingen mening for meg. Man er alltid gal i forhold til noe som er det rette. Man kan ikke være gal i et vakuum. Galskap opptrer alltid i et samfunn, og i en kulturell og sosial sammenheng. Galskap er ikke galskap før den blir sett som galskap, som brudd på samfunnets normer. Jeg ønsker å unngå en situasjon hvor målgruppen usynliggjøres av verdinøytrale «diagnoser», og tildekkes av skjønnmalende nytale. Skulle noen ta seg nær av dette, beklager jeg.

 

Starten
Jeg husker fremdeles noe av den fredagen i slutten av februar, tror jeg det var, for omtrent ti år siden, da jeg satt på venterommet på den lokale dps’n, med et strikketøy og en bok i fanget (Krig og Fred). Det var to tanker i mitt hode: «Nå håper jeg de vet hva de gjør, der inne. For jeg vet ikke hva som skjer med meg» og «De kan vel ikke skade meg, kan de vel?» Da Else Kant i Amalie Skrams «sinnssykeromaner» skulle dra fra Professor Hieronimus i København til St Jørgens hospital, på ubestemt tid, ble hun fulgt av vennlig gammel kone. På spørsmål om det ikke var slitsomt å følge folk til St. Jørgen, svarer denne: «Nei, Herregud, det er jo personer (de sinnssyke) som man ikke sådan bryr seg med. Og så er de så skrekkelig simple». Dette blir sagt rett oppi ansiktet på Else Kant, som er på vei til det samme hospitalet som voktersken har reist så mange ganger før, med de «skrekkelig simple».

 

Antologien «Levd liv» blir lansert på Litteraturhuset i Oslo 27. oktober, men kan bestilles fra vår nettbutikk allerede nå. Boka vil bli sendt ut fortløpende etter lanseringsdatoen. Hele artikkelen kan leses når boka er lansert.

 

Christine Rosenqvist(f. 1946), cand.polit., pensjonert voksenpedagog/ spesialpedagog, bidragsyter til blant annet Mening og Mestring ved psykoselidelser, (Universitetsforlaget 2016), styremedlem seprep, og medlem av redaksjonskomiteen Dialog, skriver jevnlig for Dialog.

Erfaringskompetanse med bok og jubileum.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.