Hjem > Nyheter > Levd liv-antologien: Pårørende – den usynlige omsorgen

Levd liv-antologien: Pårørende – den usynlige omsorgen

Intervju med Anne-Grethe Terjesen, daglig leder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP). Hun er en av bidragsyterne i Erfaringskompetanses jubileumsbok.

TRAUMATISERT: - Vi som pårørende kan også blir traumatisert. Vi kan risikere å miste troen på behandlingsapparatet, sier LPPs Anne Grethe Terjesen som har bidratt i boka "Levd liv".

– Hva er det egentlig å være en pårørende?
–Når sykdom inntreffer, bli livet snudd på hodet. Ikke bare for den syke, men de nærmeste også. Hvis din bror, din datter, din far blir rammet av kreft, så blir dette en belastning for hele familien. Akkurat det samme skjer når det gjelder psykiske lidelser. Når du ser dine nærmeste lider, ønsker du å lindre deres smerte og du ønsker at de blir tatt vare på og at de skal få riktig behandling. Og ofte føler du at du ikke makter det. Tiden strekker ikke til, du strekker ikke til. Hvis du ikke lærer deg å håndtere en annerledes hverdag, å sette egne grenser, vil du kjenne på at energien din blir revet bort. Oftest er det kvinner som sitter igjen med omsorgsoppgaven. En mor sa til meg en gang: «Det å være pårørende til et familiemedlem med psykiske lidelser handler om et annerledes hverdagsliv. Hverdagen blir lett preget av uforutsigbarhet, redsel, frustrasjon (…) ønsket om å overta smerten, om å gjøre hverdagen lettere for den syke». Vi er også pårørende til de mennesker som står ovenfor frihetsberøvelse ved tvang. Tallene på tvangsbruk er urovekkende økende, og dette påvirker oss som pårørende direkte.

Tvangslovgivning
– Hvordan?
– Vi som pårørende er ofte vitne til å se våre kjære blir tvangsmedisinert, lagt i belter og skjermet fra verden mot sin egen vilje. Det er svært belastende å se en du elsker blir behandlet slik. Dette gjør at vi som pårørende også blir traumatisert. Vi kan risikere å miste troen på behandlingsapparatet. Et apparat som til tider kan oppleves som svært krenkende både ovenfor den de skal ivareta og de nærmeste. I lys av dette, blir jeg spesielt glad nå for at myndighetene foreslår endringer i tvangslovgivningen og at de nå skal se gjennom hele tvangslovgivningen med nye øyne. I Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) er vi også spesielt glade for at en av våre medlemmer ble oppnevnt til regjeringens lovutvalg som skal foreta seg en «modernisering av tvangsregelverket».

Anne-Grethe Terjesen (f. 1966) er økonom med solid bakgrunn innenfor ledelse, innkjøp, økonomi, revisjon og prosjektledelse både innenfor offentlig og privat virksomhet. Hun har ledererfaring fra forsvaret, offentlig administrasjon og næringslivet. Hun leder brukerrådet på Oslo Universitetssykehus, klinikk psykisk helse. Etter vernepleierutdanningen har hun fortsatt sitt engasjement innenfor psykisk helse og rus. Terjesen er en av bidragsyterne i Levd liv-antologien utgitt av Erfaringskompetanse i forbindelse med 10-årsjubileet.
Boka kan bestilles via vår nettbutikk.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.