Hjem > Nyheter > Levd liv-antologien: Da kan jeg snakke med deg om alt

Levd liv-antologien: Da kan jeg snakke med deg om alt

Enkeltpersonens vei mot mening i det som kan oppleves helt meningsløst. Enten du opplever at verden rakner, din indre smerte tærer deg sund, du utsettes for overgrep av mennesker du skulle kunne stole på eller om det er å bli fratatt din rett til selv å definere deg selv, så kjemper vi fortsatt, skriver Astrid Karine Weber i jubileumsboka «Levd liv».

IDENTITET: - Jeg lette etter en meiningsfull identitet. Det var helt greit å være pasient, men ikke å forbli «pasienten», understreker Astrid Karine Weber. Les utdrag av hennes artikkel i Erfaringskompetanses jubileumsbok «Levd liv».

«Nå var det godt du kom, jeg har ventet på deg. Du vet jo hvordan det er siden du har vært her selv, – og hva som kan hjelpe. Det er trygt å snakke med deg når jeg vet at du forstår. Det er viktig for meg å ha noen å snakke med som forstår hvordan det kan være å ha det sånn som jeg har det.»

 

«Tar du aldri fri?» er et spørsmål jeg som erfaringskonsulent ofte får. Jo, nå gjør jeg det. Slik var det ikke før. Tidligere var livet en «jobb» som gjaldt 24 timer i døgnet. Slik kan det være for noen med psykiske helseplager, lidelse og/eller rusavhengighet – og ikke minst for deres pårørende. Eidsvåg sier det så godt i en låt «Alt hun ønsket seg var en skyfri himmel, en problemfri time». Skyfri himmel tror jeg ikke på, men å kunne ta en timeout ville gjort godt. Å gå gatelangs, omhyllet av nattens mørke, ga gjenklang i selvhatet. Ensomheten ga ikke hvile. Selv med mange mennesker rundt meg kom ensomheten, tomheten, tvilen og smerten. Men hvor kunne jeg finne fotfeste og hvile? Hos noen som forsto. Som aksepterte meg fullt ut.

 

Utallige timer. Mange år. Tålmodigheten jeg måtte ha med meg selv, i min vei frem til bedring, kommer godt med i jobben som erfaringskonsulent. Resultatene er ikke alltid lett å få øye på når man selv står midt opp i det. Samtalene jeg etterhvert hadde med meg selv, minner om de samtalene jeg har med medmenneskene jeg møter i dag, de som kalles «brukere», «pasienter» eller «pårørende». Jeg kaller dem heller ved navn «Lisa», «Mariann», «Tom» og «Trude».

 

Jeg lette etter en meiningsfull identitet. Det var helt greit å være pasient, men ikke å forbli «pasienten». Jeg fikk god hjelp av mine mederfarere – de andre pasientene, som aksepterte meg og min streven. Om det var for å komme unna smerten, eller som heiagjeng når jeg kjempet meg opp av gørra. Mine mederfarere meldte meg inn i menneskeheten igjen. Vi kjempet sammen. Det gjør vi fortsatt. Enkeltpersonens vei mot mening i det som kan oppleves helt meningsløst. Enten du opplever at verden rakner, din indre smerte tærer deg sund, du utsettes for overgrep av mennesker du skulle kunne stole på eller om det er å bli fratatt din rett til selv å definere deg selv, så kjemper vi fortsatt.

 

Antologien «Levd liv» blir lansert på Litteraturhuset i Oslo 27. oktober, men kan bestilles fra vår nettbutikk allerede nå. Boka vil bli sendt ut fortløpende etter lanseringsdatoen. Hele artikkelen kan leses når boka er lansert.

 

 

Astrid Karine Weber (f. 1981). Har lang erfaring fra psykisk helsefeltet som pasient og pårørende, og som tillitsvalgt i en brukerorganisasjon. Erfaringskonsulent ved Psykisk helse- og rusklinikken, UNN HF fra 2008. Prosessleder i «Bruker Spør Bruker» og utdannet sosionom. Medforfatter i fagboka Psykisk Helse, nye arenaer, aktører og tilnærminger, Universitetsforlaget (2015) og Brukeransettelser. Håndbok for arbeidsgivere som skal ansette erfaringskonsulenter, Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse (2016).

Erfaringskompetanse med bok og jubileum.

 

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.