Hjem > Nyheter > «Levd liv-antologien»: Det er bare oss her

«Levd liv-antologien»: Det er bare oss her

15 dyptpløyende artikler har fått plass når Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse gir ut bok i forbindelse med senterets 10-årsjubileum. Her er et utdrag fra Arnhild Lauvengs bidrag «Det er bare oss her» i antologien «Levd liv».

NYTT HEFTE: Arnhild Lauveng jobber som seniorrådgiver ved Erfaringskompetanse og har vært ansvarlig for nytt hefte om individuell plan (Foto: Astrid Borchgrevink Lund)

To bilder
Jeg vil begynne med to enkle bilder. Bildene er ikke nøyaktige gjengivelser av enkeltepisoder. De er hendelser jeg har opplevd flere ganger, så jeg har sammen ulike opplevelser til disse generelle, ikke identifiserbare, bildene. Her er de.

Første bilde
Jeg får en mail. Invitasjon til å delta på en konferanse. Internasjonal denne gangen, ganske stor. De ber meg snakke om identitetsopplevelse og psykose. Det er fint. Dette er et tema jeg liker godt. Jeg titter raskt gjennom programmet. Jeg ser at foredragene er satt opp i bolker. I «min» bolk er det en pasient som skal snakke om spiseforstyrrelser. En pårørende skal snakke om da hennes familiemedlem tok livet av seg. En annen pasient skal snakke om erfaringer fra gruppeterapi.
Deretter ser jeg gjennom de andre bolkene på programmet. En handler om psykose. En om gruppeterapi. En om psykodynamisk terapi. En om kommunale tilbud. En om selvskading og selvmord. Det burde vært lett å plassere deltagerne inn i andre grupper, hvor vi tematisk passer inn. Men de har plassert oss sammen, i den eneste bolken som er organisert etter egenskaper ved foreleserne. Én egenskap ved foreleserne, nemlig bruker- eller pårørende-erfaring. Andre egenskaper og kompetanse blir oversett. Samtidig er alle andre bolker organisert etter tema. Det er ingen bolker med kvinnelige forelesere, eller minoritetsforelesere, homofile forelesere eller forelesere med fysiske handikap, eller med iq over 130 eller med briller. Alle, absolutt alle andre bolker er organisert etter tema. Bare ikke min bolk. Det er en morsom, stor, internasjonal konferanse. Reise og opphold betalt. Jeg er ledig den dagen. Jeg sier jeg er opptatt. Ikke mer. For hva skal jeg si? Hvis jeg krangler på dette, beviser ikke det bare at jeg fortsatt er sårbar og «sær»? Det er enklere å si at jeg er opptatt.

Andre bilde
Jeg sitter i et møte. Jeg er psykolog, og på møtet er det andre psykologer, sykepleiere, hjelpepleiere, en lege og flere brukere av psykisk helsevern. En pasient sier, opprørt, at «dere skulle bare vite dere, hvordan det er å være innlagt!» Han fortsetter med å si at han syns alle ansatte burde være innlagt minst en uke, fordi ingen av oss aner hvordan det er å være innlagt, og det burde vi ha erfart. Flere andre brukere støtter ham. Vi burde vite dette. Jeg sier ingenting. Jeg vet at jeg ikke vet hvordan det er å være innlagt for ham, og hvordan han opplever det. Men jeg vet også, utfra kunnskap om hans sykehistorie, at jeg har vært innlagt mye lenger enn ham, og på mange flere avdelinger. Jeg vet også at jeg slett ikke er den eneste i rommet, av de ansatte, som har vært innlagt, eller har erfaring med å være psykisk syk. Men jeg sier det ikke. Og det gjør ingen andre heller. Vår profesjonelle jobb der og da er å ta imot de følelsene som kommer. Og det gjør vi.

Antologien «Levd liv» blir lansert på Litteraturhuset i Oslo 27. oktober, men kan bestilles fra vår nettbutikk allerede nå. Boka vil bli sendt ut fortløpende etter lanseringsdatoen. Hele artikkelen kan leses når boka er lansert.

Artikkelforfatter: Arnhild Lauveng (f. 1972). Spesialist i klinisk samfunnspsykologi, UiO. Holder for tiden på å avslutte et doktorgradsarbeid om selvopplevelse ved alvorlig psykisk sykdom. Har skrevet flere bøker, bokkapitler og artikler, og er en aktiv foredragsholder. Hennes første bok, I morgen var jeg alltid en løve, handler om egne opplevelser med alvorlig psykisk sykdom. Hun er seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse.

Erfaringskompetanse med bok og jubileum.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.