Hjem > Nyheter > Lov om tvangsbegrensning: Dette bør du vite om det nye lovforslaget

Lov om tvangsbegrensning: Dette bør du vite om det nye lovforslaget

Østenstad-utvalget foreslår blant annet å innføre reservasjonsrett mot tvangsmedisinering, å avskaffe mekaniske tvangsmidler innen tre år og å etablere tvangsbegrensningsnemder. Les mer om det nye forslaget om tvangsbegrensning.

Om forslaget om tvangsbegrensning.Utvalget har vært ledet av jurist Bjørn Henning Østenstad. (skjermdump fra regjeringen.no)

Våren 2016 oppnevnte helseminister Bent Høie et utvalg som skulle gå gjennom alle bestemmelsene om tvang i de eksisterende lovene, og lage et utkast til en ny, felles lov. Utvalget har vært ledet av jurist Bjørn Henning Østenstad. 18. juni ble lovforslaget, Lov om tvangsbegrensning, levert til helseminister Bent Høie.

Fase ut mekaniske tvangsmidler

Ett av forslagene er at personer som tidligere har vært psykotiske og har blitt behandlet med antipsykotiske legemidler, skal kunne reservere seg mot fremtidig medikamentell behandling.

Østenstad-utvalget foreslår også å fase ut bruk av mekaniske tvangsmidler, inkludert belter og beltesenger, innen tre år.

De vil også erstatte dagens kontrollkommisjoner med nye tvangsbegrensningsnemder, bestående av en jurist, en lege, en person med egenerfaring og en fjerde person som kan tilkalles ved behov.

Vi arrangerer temakvelden Ny tvangslov? Her finner du arrangementet på Facebook

Her kan du lese deg opp på det nye lovforslaget

Seniorrådgiver og forsker i Erfaringskompetanse, Arnhild Lauveng, har sittet i utvalget. Hun har laget en kort tekst med gjennomgang av noen av endringene i det nye lovforslaget. Denne gjennomgangen kan leses her.

Vi anbefaler ellers at du leser hele det fullstendige lovforslaget, og gjerne også forarbeidene til loven om tvangsbegrensning.

Her er de første reaksjonene fra Mette Ellingsdalen, Tove Gunderesen, Trond Aarre og Tommy Sjåfjell.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.