Hjem > Nyheter > Mer midler til kommunene vil sikre ACT-suksessen

Mer midler til kommunene vil sikre ACT-suksessen

-Dette var moro, endelig kan vi høste frukter av det arbeidet vi har lagt ned, sier stipendiat Ann-Mari Lofthus ved Akershus universitetssykehus etter gårsdagens presentasjon av undersøkelsen «Bruker spør bruker om ACT».

Forsker Kristin Heiervang og stipendiat Ann-Mari Lofthus (til høyre) la i går frem undersøkelsen om brukernes erfaringer med ACT. (FOTO: Birgitte Finne Høifødt)

Presentasjonen foregikk på Helsedirektoratets rådslag og konferanse om Opptrappingsplanen for rusfeltet. Undersøkelsen er et samarbeid mellom Erfaringskompetanse og Ahus.

– Når 20 prosent av de sykeste menneskene i Norge gjennom evalueringen av de 12 ACT-teamene i Norge sier de alt i alt har fått en bedre helse og et mer positivt syn på seg selv forteller dette hvor vellykket satsingen har vært, sier hun.

Talerør for ACT-pasienter

ACT er en behandlingsform der aktivt oppsøkende team, satt sammen av ulike yrkesgrupper, sørger for alle nødvendige tjenester til personer med alvorlige psykiske lidelser. Dette er vanligvis ulike schizofrenier og alvorlig bipolar lidelse, ofte i kombinasjon med rusproblemer.

– Jeg er stolt av å være et talerør for disse menneskene, sier hun.

Lofthus begynte som intervjuer for prosjektet Bruker Spør Bruker om ACT. Nå er hun ansatt som stipendiat, og den første i landet med dobbeltkompetanse som tar en doktorgrad på et prosjekt der brukerne er med fra begynnelse til slutt.

Støtt kommunene med midler til ACT

– Prosjektet må ikke stoppe etter bare fagre ord. Det er viktig at politikerne bevilger de pengene som skal til for at kommunene opprettholder tilbudet, oppfordrer hun.

Hun sier at flere kommuner føler seg ikke i stand til å ta den kostnaden. De tre teamene i Arendal, Kongsberg og Skien ble blant annet lagt ned hovedsakelig på grunn av dette.

Millioner spart

– På Helsedirektoratets konferanse i går gikk det klart fram at de gode resultatene med brukerne av ACT-teamene hadde ført til halvering av oppholdsdøgn for denne gruppen i psykisk helsevern. Det er mange millioner spart. Hvorfor kunne ikke disse midlene vært overført til kommunene, som åpenbart trenger dette nå, spør hun.

Etterlyser brukerspesialister i ACT-team

At ACT-modellen fungerer, betyr ikke at den også kan bli bedre. Lofthus etterlyser en større bruk av brukerspesialister i teamene slik de utalandske modellene har:

– Kun ACT teamet ved Tiller DPS har en slik funksjon, hvor det nå er to ansatte med en slik kompetanse, forteller hun.

En brukerspesialists oppgave er blant annet å være en rettesnor for teamet, samt å være en brobygger for brukeren inn i teamet. I undersøkelsen «Bruker spør bruker om ACT» kom det fram at en slik person var til god hjelp for ACT-pasientene, sier Ann-Mari Lofthus.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.