Hjem > Nyheter > Mulig å forebygge selvmord

Mulig å forebygge selvmord

-Det er for mange som ikke vet hva de skal gjøre med følelsene sine. Selv om det er gjort mye for å forebygge, ser vi dessverre alt for mange selvmord og selvskading, sier Kari Wille Rekdal, nestleder i LEVE.

Hun var en av foredragsholderne på den nasjonale konferansen i Kristiansand om selvmordsforskning- og forebygging «Fra handlingsplan til praksis», i forrige uke. Målgruppen var ansatte i spesialisthelsetjenesten og andre som kommer i kontakt med mennesker som er risikoutsatt for selvskading, suicidal atferd eller kommer i kontakt med etterlatte etter selvmord. Wille Rekdal snakket om innsatsen for å forebygge selvskading og selvmord fra en etterlatte/brukers perspektiv.

Folkehelse
– Selvmordstallene i Norge er for høye. Vi har en lang vei å gå i forhold til forebygging. Vi må se dette i et folkehelseperspektiv og starte arbeidet med psykiske lidelser tidligere samtidig som vi må unngå stigmatisering. Mange unge har en trist overgrepshistorie og tyr til selvskading eller i verste fall selvmord. Vi klarer ikke å skåne alle dem som opplever overgrep. Men de trenger hjelp og det bør de få, sier Wille Rekdal til Erfaringskompetanse.

Forskning ikke nok
Hun forteller at det er gjort mye forskning på området forebygging.
– Men forskning alene er ikke nok så lenge tallene ikke går ned. Vi må gjøre noe annet i tillegg. Vi trenger mer informasjon både fra de som skader seg selv og de som har spiseforstyrrelser. Vi ser at det er så mange som skal være så perfekte på alle områder og det kan være svært utfordrende for dem. De trenger å bli sett og få den hjelpen de absolutt trenger, understreker Wille Rekdal. Konferansen er den åttende i rekken og ble arrangert av Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging og RVTS SØR.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.