Hjem > Nyheter > -Mye vilje, men bredere samarbeid må til

-Mye vilje, men bredere samarbeid må til

Toppmøtet den 26. april er over for denne gang. Dagen var preget av et stort engasjement for barn som pårørende. Deltagerne fikk høre at ting har gått for sakte for disse barna og at myndighetene må få fortgang på å gi de barna som trenger det utvidede juridiske rettigheter.

Daglig leder Hilde Hem er godt fornøyd med årets toppmøte.

Flere av innlederne etterlyste bedre rammevilkår for samarbeid mellom skole/barnehage og helsetjenestene. Vi fikk tips og råd til hvordan snakke om barn når det vi snakker om er vanskelig for barnet selv. Vi fikk innblikk i den mørke hverdagen fra BARchat-tilbudet til organisasjonen Barn av rusmisbrukere, samt arbeidet ved SMIL-prosjektet ved Nidaros DPS. To statssekretærer (Erlandsen fra HOD og Høistad Sjøberg fra Kunnskapsdepartementet) løftet temaet inn i den politiske hverdagen. Og den røde tråden på dagen, er som alltid at toppmøtet skal resultere i anbefalinger til myndighetene. Derfor var to sekvenser satt av til gruppesamtaler på bordene i salen.

-Ble denne dagen i tråd med det senteret hadde håpet?

-Ja. Jeg opplevde en nærværende og engasjert deltakelse fra de som var til stede. Senteret virkeliggjør gjennom toppmøtet noe av det mest grunnleggende i vårt samfunnsoppdrag. Nemlig å sette viktige temaer på dagsorden, legge til rette for at disse temaene kan bli belyst fra ulike synsvinkler. Sørge for at erfaring og kunnskap deles, systematiseres og formidles videre til myndighetene.

-Hva tar du med deg fra denne dagen?

-At det er både vilje og kunnskap nok til å gjøre tjenestene enda bedre for barn og unge som trenger det. Men det krever at vi samarbeider bredt –  mellom ulike sektorer, ulike profesjoner, flere departementsområder osv. Og det krever at vi forplikter oss «i alle ledd» til å systematisk jobbe for å bedre innsatsen for de barn og unge som har det aller verst. De vi ikke ser, de som glipper for oss, av ulike grunner.  Jeg opplevde også politikere som faktisk lytter til behovene og forstår hvor vanskelig det kan være for barn av psykisk syke eller rusavhengige.

-Hva vil neste års toppmøte handle om?

-Vi inviterer til nytt toppmøte 3. april 2019. Tema er ikke endelig fastsatt, men vil ha et særlig fokus på mennesker med langvarige og sammensatte problemer. Aktuelle miljøer vil bli invitert til et innspillmøte i september, og deretter vil tema for dagen bli spisset og jobbet med utover høsten.  

Vil du se opptakene fra årets toppmøte kan du se de via denne lenken.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.