Hjem > Nyheter > Når kongen på haugen blir sårbar

Når kongen på haugen blir sårbar

-Fra trening og doping er ikke veien lang til aggressivitet, angst og depresjon. I tillegg til at det er skadelig for kroppen, kan det ut over den psykiske helsa, sier fastlege Sissel Borthne Gundersen som ønsker den nye håndboka om anabole androgene steroider velkommen.

STEROIDER OG PSYKISK HELSE: Doping påvirker både kroppen og den psykiske helsa. Nå er håndboka klar, utarbeidet av Nasjonal Kompetansetjeneste og Oslo Universitetssykehus. Prosjektgruppa: Tone Øiern(f.v.), Peter Krajci, Helene Paus Aasen, Melissa Novic, Sandra Svennes og Christine Wisløff (prosjektleder). (Foto: Eirik Evjen)

Håndboka er utgitt av Nasjonal kompetansetjeneste og Oslo Universitetssykehus. Den er finansiert Helse- og Omsorgsdepartementet som «Steroideprosjektet» og formålet er at brukere av anabole steroider og andre prestasjonsfremmende stoffer, skal få tilbud om god, kunnskapsbasert behandling. Det gjelder uansett hvor i landet man bor. Med håndboka ønsker man å styrke helsetjenestene i møte med doping.

Setter sprøyter på gutterommet

– Jeg tenker at denne boka bør finnes på alle legekontor nettopp fordi vi leger trenger mer kunnskap om doping. Her finner vi grundig informasjon om diagnostikk og behandling, bivirkninger og hvordan forebygge i tillegg til oversikt over de mest brukte steroidene. Det er lett å overse at det dreier seg om doping om en ikke er bevisst på problemet. Disse ungdommene er opptatt av kostholdet og trener mye. Dette er noe både familie og venner ofte oppfatter som positivt i begynnelsen. Mange blir etter hvert nokså høye på seg sjøl og populære i vennekretsen, men det er ikke like moro å sitte på gutterommet å sette en sprøyte i det skjulte for å bygge muskler, sier Borthne Gundersen til Erfaringskompetanse.no. Hun forteller at de ofte opplever nedturer etter gjennomført kur.

Selvmordstanker

– De savner den gode følelsen og kan bli både aggressive, deprimerte, sjalu og angstfylte. De ser at musklene forandrer seg, de har kanskje mistet sine gamle venner og noen går med selvmordstanker. Flere faller ut av skole eller jobb. Men det er også noen som klarer seg bra og stopper før det har gått for langt, presiserer legen som frykter at anabole steroider i noen tilfeller kan være inngangsporten til rus.

Se etter symptomer

– Det viktig at vi helsepersonell er våkne og ser etter symptomer og tar blodprøver etc. for å komme tidlig inn i behandlingen. Det er ikke alle som ønsker hjelp og mener de behersker situasjonen. Andre er mer sårbare blant annet på grunn av manglende voksenkontakt i oppveksten, mener Borthne Gundersen som også jobber ved på Borgestadklinikken i Skien.
Prosjektleder Christine Wisløff forteller at boka er utarbeidet av en ekspertgruppe sammensatt av brukere, forskere og behandlere som har drevet med systematisk innhenting av forskning, kliniske erfaringer og brukerkunnskap.

http://www.oslo-universitetssykehus.no/omoss_/avdelinger_/tverrfaglig-spesialisert-rusbehandling_

http://borgestadklinikken.no/

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.