Hjem > Nyheter > Nødvendig men vanskelig åpenhet om tvang?

Nødvendig men vanskelig åpenhet om tvang?

– Åpenhet om tvang kan komme med en kostnad, åpnet Mette Ellingsdalen på workshopen om Alternativer til tvang med deltakere fra de nordligste fylkene.

ALTERNATIVER TIL TVANG: At det ikke er lett å snakke om erfaringer med tvang, var et av temaene da Mette Ellingsdalen(f.h.) og Siv Helen Rydheim, ledet den andre workshop om alternativer til tvang i Tromsø i går. (Foto: Heidi Westerlund)

– Når du forteller om erfaringer med tvangsbehandling blir du gjerne oppfattet å ha alle de negative personlige egenskaper som forbindes med å ha fått psykisk helsevern tvungent. Samtidig er det helt nødvendig å dele våre egenhistorier om tvang for å finne de gode alternativene til dagens praksis, fra oss som har opplevd det personlig. Skam rundt erfaringer med tvungent psykisk helsevern kan være stort hinder for at enkeltpersoner kan snakke om det hun eller han har opplevd rundt tvang, forklarte Ellingsdalen som er leder av WSO (WeShallOvercome).

Snakk med noen
Flere av deltakerne i Tromsø tirsdag kunne fortell at de hadde ventet i mange år før de torde å snakke om opplevelsene sine, selv til egen familie. Ellingsdalen var klar i tilbakemeldingen:
 - Dere bør tenke at det ikke er bare er deres skam. Plasser skam der dere mener den hører hjemme – i behandlingsapparatet eller i samfunnet – og snakk om det med noen dere stoler på, sa WSO-lederen til de 11 deltakere som alle har mange års erfaring med tvang.

Viktig med innspill
– Jeg vet selv hvor vanskelig dette temaet er å snakke om – men her er alle innspill viktige, uavhengig av hvilke erfaringer dere har med dere, supplerte prosjektmedarbeider i erfaringskompetanse, Siv Helen Rydheim som  takket for sterk deltagelse fra de nordligste fylkene til prosjektet.  Både Ellingsdalen og Rydheim er begge profilerte og gode formidlere av egenerfaring med tvang.

Brukererfaringene står seg selv
Astrid Weber som er erfaringskonsulent, ved Tromsø Universitetssykehus, deltok også:
– Det er fint å være i sammenhenger hvor brukererfaringene står litt for seg selv – uten at fagfolk imøtegår dem.  Det er viktig, da unngår vi å komme i den konflikten man ikke skal komme i for å finne de gode alternativene, sa hun til Erfaringskompetanse.no.
– Vi må  lage sammenhenger der erfaringene ikke pareres av de som har de andre intensjonene med tvang.

Oppmerksomhet på traumer
– Helsevesenet bør generelt ha en større oppmerksomhet på de traumer de påfører pasienter gjennom tvang, og hvordan man kan hjelpe pasientene til å få bearbeidet de vonde erfaringene, sa hun – som også lovte å ta punktene fra dagen ved St Elisabeth tilbake i jobben som erfaringskonsulent ved Tromsø, UNN.

Bearbeide tvangserfaringer
Det viktigste er ofte å få anerkjennelse for at tvang er traumatisk av familie- og hjelpeapparat og omgivelser. Et av forslagene fra workshopen var derfor at evaluering sammen med pasientene etter sjokkerende hendelser, er like viktig som at personalet har tilbudet om debriefing i etterkant.
Tvangserfaringer som har preget mye av livet mitt og jeg har hatt den beste måten å bearbeide det jeg har opplevd gjennom arbeidet jeg har gjort for andre, sammen med andre i samme situasjon, sa en av deltakerne.
Hvordan anerkjennelsen for at tvang kan være traumatisk og evaluering og bearbeiding, ofte kan skje i fellesskap med andre som har opplevd det samme, som selvhjelpsgrupper og væresteder, ble derfor en av konklusjonene fra dagen.

Den første workshopen av totalt fire ble avholdt i Oslo 25. september og i januar 2013 blir det lignende arrangementer i Bergen og Trondheim.

http://erfaringskompetanse.r8.is/nyheter/foerste-etappe-for-forslag-om-redusering-av-tvang

Følg med på www.erfaringskompetanse.no

Alternativer til tvang i et brukerperspektiv – prosjekt i regi av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse, høsten 2012.
Tiltak for riktig og redusert bruk av tvang i psykisk helsevern, står i fokus i prosjektsatsing fra Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse. Med støtte fra Helsedirektoratet gjennomfører vi prosjektet «Alternativer til tvang i et brukerperspektiv». Økt frivillighet, kvalitetssikret bruk av tvang, økt kunnskap og bedre dokumentasjon av tvangsbruk, er målet for ordningen.

I vårt prosjekt er det fokus på hvilke forslag som kommer fra brukersiden. Målet er å tydeliggjøre forslag og alternativer fra personer som har egenopplevd tvangserfaring.

Dersom du ønsker å bidra inn i prosjektet, kan du knytte deg til prosjektet på 3 måter:

◦Delta i planlagte workshoper, i Trondheim eller Bergen.

◦Bidra inn i søk i ulike tekstkilder

◦Levere anonymt personlig tekstbidrag.

 

Dersom du har interesse for dette, kan du kontakte oss for en nærmere prat:

Prosjektkoordinator Heidi Westerlund heidi@erfaringskompetanse.no  (tlf: 406 94 414)

Prosjektmedarbeider Siv Helen Rydheim siv@erfaringskompetanse.no  (tlf: 958 66 865) eller

Rapport fra Workshop i prosjektet: Alternativer til tvang i et brukerperspektiv i Tromsø 11. desember: http://erfaringskompetanse.r8.is/nyheter/soeker-forslag-om-alternativer-til-tvang

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.