Hjem > Nyheter > November er trist

November er trist

«Juni hele året» heter bloggen til Juni Raak Høiseth (29) fra Skien. Med boken «November er trist» forteller hun at livet også rommer depresjoner. Slik det startet da hun var 14 år.

Juni Raak Høiseth har laget en kreativ bok om melankolske november. Til trøst og glede. (FOTO: BIRGITTE FINNE HØIFØDT)

-Teksten til boken om november kom til på kort tid. Men bakgrunnen for tekstene er hentet fra livet fra tidlig ungdom og frem til voksen alder, forteller Juni.

I bilen, en novemberdag på vei til skolen i Bø, oppsto ideen. Da moren, Eli Raak Torsholt får lese tekstene, ber hun om å få illustrere disse. Hun holdt på med en videreutdanning i grafisk design.

-Mamma fikk A, og vi var ganske fornøyde begge to, smiler Juni.

På bloggen til Juni blir teksten fanget opp av en ansatt i Erfaringskompetanse, og dermed begynner snøballen å rulle. Et samarbeid inngås, et trykkeri overtar tekst, layout og illustrasjon, og resultatet blir ferdig – nettopp i november.

Det begynte som en depresjon

-Depresjonen i 8.klasse utviklet seg raskt til en spiseforstyrrelse. Kontroll på mat ble min måte å holde følelsene i sjakk, sier hun.

Midt opp i det hele gikk skolearbeidet fint. Juni er det man kaller en «flink pike», karakterene har alltid vært gode. I dag har hun en bachelor innen kultur og dramafag fra Høgskolen i Bø.

-Jeg fikk en alvorlig knekk som 22-åring. Det medførte flere innleggelser på psykiatrisk sykehus.

Mange opplever at det tar lang tid å komme seg etter psykisk sykdom. Slik var det også for Juni.

«Jeg traff de rette personene»

-Jeg var heldig som møtte de rette personene, som hjalp meg til å akseptere det som hadde vært en lang og vanskelig ungdomstid. De har stått ved siden av meg, gått sammen med meg, i mitt tempo. Sammen fant vi de rette «verktøyene» som jeg nå tar i bruk, forklarer hun.

Tid! Et viktig ord for Juni. Likeså verbet å akseptere.

-Etter 16 års modning kom denne boken. Og jeg har mye mer på hjertet, innrømmer Juni Raak Høiseth.

Jobber som erfaringskonsulent

For tiden jobber hun som erfaringskonsulent ved et psykiatrisk ambulant rehabiliteringsteam på Nidaros DPS i Trondheim.

– Vi ønsker med denne boken å bidra til større aksept for de vanskelige følelsene, og til å gi håp når dagene er tunge, sier Hilde Hem daglig leder ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse.

-Målet er at boken er en håndsrekning både til den som strever, og til tjenesteutøvere som ønsker å gi god hjelp i møte med mennesker i sårbare livsfaser.

«November er trist» kan lånes på alle landets biblioteker, samt vårt eget ved Erfaringskompetanse.no Ta kontakt på: bibliotek@erfaringskompetanse.no. Boka er sendt ut til alle DPS, BUP, helsestasjoner, samt leder for oppvekst i kommunene, kommuneleger og Nav-kontor.

Nedenfor kan du lese boka som bladbar PDF.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.