Hjem > Nyheter > NRK-dokumentar har blitt til læringsprogram om psykose

NRK-dokumentar har blitt til læringsprogram om psykose

NRK-serien «Stemmene i hodet» ble tatt godt imot i 2017. Nå har filmmaterialet blitt brukt til et nytt, gratis læringsprogram om psykose.

T.v Filmskaper Gunhild Asting sammen med Maria Louise Li. (Foto: Lena Beathe Arneberg)

– Jeg føler jeg har vært med på å fjerne stigma og at mange mennesker har lært mer om psykoser og schizofreni ved at jeg har delt min historie, sier Maria Louise Li.

For et år siden ble hun kjent over natta, som en av tre personer som ga TV-seerne innblikk i sine erfaringer med psykose og schizofrenidiagnose i dokumentarserien «Stemmene i hodet».

Erfaringskompetanse møter henne og filmskaper Gunhild Asting en time før lanseringen av det nye læringsprogrammet «Se hele meg» på Filmens hus i Oslo.

Vant pris for serien

Tilbakemeldingene produksjonen fikk etter at «Stemmene i hodet» gikk på skjermen vinteren 2017, var blant annet at serien bidro til viktig læring om schizofreni og å bryte ned fordommer.

I fjor vant Gunhild Asting, Maria Louise Li, Benjamin Solvang og Ruth Andrea, æresprisen på Schizofrenidagene for produksjonen. I juryens begrunnelse sto det blant annet at «de fire sammen har gjort et uvurderlig nybrottsarbeid innen folkeopplysning om psykisk helse.» Serien ble også nominert til Gullruten.

– Jeg er opptatt av å forstå alvoret i psykiske lidelser bedre, og følte at ordet «schizofreni» var forbundet med noe farlig.  Det er en diagnose med mye stigma og som mange er uvitende om, forteller Asting.

I stedet for å la serien støve ned i NRKs arkiver, har Asting og stiftelsen SEPREP, videreutviklet materialet til et nytt læringsprogram som nå er tilgjengelig på sehelemeg.no.

Målgruppen er personer med erfaring med psykoseopplevelser, personens familie, nettverk og fagfolk og hensikten er å styrke dialog mellom dem. Programmet er rettet mot behandlingsinstitusjoner og kan brukes i brukerstyrte miljøer, fagmiljøer, familiearbeid, gruppeterapi og individuell terapi.

«Se hele meg» inneholder totalt 112 brukte og ubrukte klipp fra TV-serien. Materialet er delt inn i åtte hovedemner med videoklipp og tekst, og er et verktøy for dialog.

Slik ser startsiden på læringsprogrammet ut.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle lage en dokumentar som ble til et læringsprogram. Men serien ble tatt godt imot, og vi fikk tilbakemeldinger på at den også ble benyttet i undervisningssammenheng. Da så vi muligheten til å systematisere materialet enda mer inn mot læring. Hensikten med programmet er å styrke åpenhet og dialog mellom pasienter, familier og hjelpere, sier Gunhild Asting.

Hun forteller videre at hun selv ønsket at serien skulle ha navnet «Se meg» før den ble sendt på TV, men at NRK landet på «Stemmene i hodet».

Å stå fram med sin historie

Maria Louise Li forteller at hun har utelukkende positive erfaringer med å stå åpent fram med sine personlige vansker på TV. I serien lot hun kameraene slippe inn i behandlingen hun fikk under innleggelsen på behandlingsinstitusjonen Crux Bergfløtt i Lier.

TV-seerne kunne også følge henne med hjem på permisjon, og etter en akuttinnleggelse hvorpå hun blant annet ble lagt i belter.

En scene som har gjort inntrykk på mange, er når Li er tilbake på Bergfløtt etter en akuttinnleggelse, og blir møtt av avdelingsleder Marit Arnestad med følgende spørsmål:

«Hva trenger du av oss for å føle deg trygg nå?»

– Det var som en anerkjennelse på at jeg vet best selv hva jeg trenger, og at mine ønsker ble tatt på alvor. Møtes jeg med mistro, blir jeg frustrert – og sykere, sier Li.

I serien forteller Li inngående om psykoseopplevelsene sine, som illustreres i scener med bruk av stemmer og animasjon.

– De fleste detaljer rundt hvordan psykosene mine skulle framstilles, fikk jeg være med å bestemme. Jeg var med å velge ut stemmene, og fikk ta del i arbeidet med hvordan animasjonen skulle se ut. Selv om ikke psykosene kan vises fram fullt og helt, føler jeg de vises så godt som det er mulig i serien, sier hun.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.