Hjem > Nyheter > Nytt psykisk helsevern, nytt hefte

Nytt psykisk helsevern, nytt hefte

Fra 1. september 2017 er loven om psykisk helsevern endret. Etter denne datoen kan tvungent psykisk helsevern, tvungen observasjon, undersøkelse og behandling bare brukes når pasienten ikke har samtykkekompetanse. Nå har senteret vårt gitt ut et nytt hefte om samtykkekompetanse, i samarbeid med Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Det nye kriteriet kommer i tillegg til de kriteriene som var der fra før: At frivillighet skal være forsøkt, at to leger har undersøkt pasienten, at pasienten må ha en alvorlig sinnslidelse, at institusjonen er i stand til å tilby forsvarlig behandling, at pasienten har fått uttale seg og at behandlingen vurderes som beste løsning for pasienten.

Det nye, innenfor psykisk helsevern, er altså at pasienter som har samtykkekompetanse har rett til å godta eller nekte at en ny behandling skal startes opp. Pasienten har også rett til å velge om en påbegynt behandling skal fortsettes eller avsluttes. Disse valgene gjelder selv om behandleren mener behandlingen er nødvendig.

Dette er en viktig lovendring, som kan ha stor betydning for mange pasienter. Samtidig er begrepet «samtykkekompetanse» nokså diffust. I den forbindelse har vi laget et hefte der vi går gjennom hva samtykkekompetanse betyr, hvem som har eller ikke har denne kompetansen og hvordan samtykkekompetanse kan vurderes.

Arnhild Lauveng har illustrert heftet. Heftet er det tredje i vår serie om brukermedvirkning i praksis, i tillegg til heftet Individuell plan, og Angår det meg? Om valg og valgdeltakelse. Heftet er laget for alle som er interessert i eller må forstå den nye lovendringen, både fagfolk, pasienter, pårørende eller andre som forholder seg til loven om psykisk helsevern på sin arbeidsplass.

Heftet koster 50,- og kan kjøpes her via lenken

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.