Hjem > Nyheter > Pasienthistorier kan bidra til bedre behandling

Pasienthistorier kan bidra til bedre behandling

Pasientberetninger som er samlet inn av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse skal belyses av tverrfaglig gruppe.

Eva Svendsen, Anita Salamonsen, Linda Nesby og Tom Runar Bergane utenfor bygget til Erfaringskompetanse i Skien. Forskerne ville se nærmere på materialet som er samlet inn av bruker- og pårørendehistorier.

Den nye tverrfaglige gruppen har nylig fått midler til å forske på pasienttekster.

-Vi ønsker et søkelys på den autentiske pasienthistorien, historiene fortalt av den syke selv eller pårørende, sier leder for gruppen Linda Nesby, litteraturviter ved UiT Norges arktiske universitet.

Unik tverrfaglig gruppe

Nylig besøkte hun og Anita Salamonsen, sosiolog og seniorforsker ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), Institutt for samfunnsmedisin Erfaringskompetanse i Skien.

Den nye tverrfaglige gruppen består av forskere innen kultur, litteratur, sosiologi og medisin, og er tilknyttet universitetet i Tromsø, Århus i Danmark og Karlstad i Sverige samt Universitetssykehuset Nord- Norge (UNN).

-Det unike ved gruppen er det tverrfaglige perspektivet i kombinasjon med det å ta pasienthistoriene på alvor, sier Nesby.

-Dette realiserer også en del av Universitetet i Tromsø sine strategier – som er tverrfaglighet med fokus på helse, velferd og teknologi.

Pasientfortellinger til medisinstudenter

-Hva ønsker dere å få ut av arbeidet?

-Vi ønsker å bidra inn i medisinutdanningen og komplementere klinisk praksis. Ved hjelp av blant annet Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse sin erfaringsbase har vi muligheter til å finne case som er gode i undervisningssammenheng

Salamonsen og Nesby ser på basen til Erfaringskompetanse som en gullgruve. Tekstene Erfaringskompetanse samler fra brukere- og pårørende innen psykisk helse kan bidra til å bedre behandlingen av psykiske helseplager.

Treffsikker behandling

– Til syvende og sist handler det om å synliggjøre pasientens behandlingsbehov. Å bruke standardiserte system når du jobber med mentale lidelser, slik som for pasienter i psykiatrien, betyr for mange behov som ikke blir møtt. Et hovedmål med vår forskning er derfor mest mulig treffsikker behandling, sier Salamonsen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.