Hjem > Nyheter > – Pass godt på barna hjemme nå

– Pass godt på barna hjemme nå

Psykologspesialist Arnhild Lauveng ber oss om å ta ekstra godt vare på barn med særlige utfordringer nå når skole og barnehage er stengt. Seniorrådgiveren ved Erfaringskompetanse sier voksne må be om hjelp dersom sinne og frustrasjon tar overhånd.

Psykologspesialist Arnhild Lauveng ber oss om å ta ekstra godt vare på barn med særlige utfordringer nå når skole og barnehage er stengt for å hindre koronasmitte.

Skoler og barnehager over hele landet er stengt for å hindre koronasmitte, og barn og unge må være hjemme sammen med voksne som har hjemmekontor eller kanskje er permittert. For de aller fleste går dette bra. Det kan være slitsomt og kjedelig, men voksne og barn kan arbeide og leke sammen og gjøre det beste ut av situasjonen til samfunnet går tilbake til normalen.

Dette kan være ekstra tøffe dager for barn som fra før av har særlige utfordringer. I Erfaringspodden gir psykologspesialist Arnhild Lauveng råd om hva foreldre kan gjøre i denne tøffe tiden for å holde ut sammen på hjemmebane. Seniorrådgiveren ved Erfaringskompetanse sier at voksne må be om hjelp dersom sinne og frustrasjon tar overhånd!

Hør Erfaringspodden her:

Hva kan foreldre gjøre?

Her er noen av Arnhild Lauvengs råd:

  • Snakk med barna om det som skjer, spør om hva tenker og har hørt, og forklar fakta. Viruset er lite farlig for barn og (de fleste) voksne. Det at vi holder oss inn nå, gjør vi for å forebygge at de som er gamle og syke skal bli alvorlig syke.
  • Prøv å lage rutiner og timeplan for dagen.
  • Skole og lekser er viktig, det er også lek. Å være inne og alene hele dagen kan fort føre til at både barn og voksne blir kranglete og irritable. Gode rutiner og aktiviteter er derfor viktig.
  • Barn må gjerne settes i gang litt, du kan for eksempel hjelpe de å finne frem Lego og si at du kommer tilbake om litt for å se hva de har bygget. Det er også fint om dere gjør noe sammen, husarbeid, baking spill eller annet.
  • Husk frisk luft og bevegelse. Gå ut, gå tur, ta med kakao eller saft, ta bilder i nærmiljøet, ta med fuglebok eller let etter ting som begynner på en bestemt bokstav.
  • Barn trenger også å være sosiale, men i denne situasjonen bør man tenke grundig gjennom hvem som bør leke sammen. Små barn klarer ikke en meters regelen. Det å være sammen i onlinespill kan være én mulighet, telefoner og chatting en annen.
  • Mange foreldre er selv redde eller stresset i denne perioden. Noen er permitterte og bekymret for økonomien, andre blir frustrerte av isolasjonen. Hvis du kjenner at du blir for sint, ta en pause. Gå inn i et annet rom en liten stund. Pust!
  • Hvis det varer, be om hjelp. Ring familie og venner, kontakt helsetjenesten i kommunen, helsestasjonen eller foreldretelefonen.

Noen barn har det ekstra vanskelig nå

Psykologspesialist Lauveng sier at det å være borte fra barnehage og skole vil gå bra for de fleste barna. Men for barn som alt er i ekstra sårbare situasjoner, vil dette være dramatisk.

– Noen barn har foreldre som har fysiske eller psykiske helseplager, som har ruslidelser, eller selv blir så overveldet av denne situasjonen at de ikke klarer å følge opp barna hverken med skolearbeid eller å svare på spørsmål, roe, trøste og avlede.

Det kan få alvorlige konsekvenser at mange barn nå er hjemme i isolasjon, uten at noen ser dem, følger dem opp, sjekker at de har det bra og ikke blir utsatt for vold eller forsømmelse. Noen barn som blir overlatt til seg selv, vil også være mer på sosiale medier og være ekstra sårbare der.

– Alle lærere har et særlig ansvar for å følge opp barn nå, og særlig de sårbare barna. Ha jevnlig kontakt, og sjekk at alle barn vet hvem de kan kontakte hvis de trenger hjelp.

– Helsepersonell i kommunen har også et ekstra ansvar nå, for å samarbeid med skoler og barnehage fange opp og følge opp familier som trenger ekstra støtte og hjelp.

– Vi har også et felles ansvar for disse barna nå. Spør egne barn hvordan vennene deres har det, hva de har gjort, hvordan det går med dem. La barna holde kontakt med hverandre på telefon og sosiale medier, avslutter Arnhild Lauveng ved Erfaringskompetanse.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.