Hjem > Nyheter > Påvirker hele familien

Påvirker hele familien

Når en i familien lider, lider alle, sier Erik Tresse. Han er erfaringskonsulent med pårørendeerfaring og jobber ved Voksenpsykiatrisk avdeling på Diakonhjemmet sykehus i Oslo.

HJELP TIL PÅRØRENDE: - Flere lavterskeltilbud, hvor man kan få råd og veiledning som pårørende, og behandling for den som sliter, tror jeg ville hjulpet mange, sier erfaringskonsulent Erik Tresse som deltar i paneldebatten 21. april.

Tresse er en av deltakerne når Erfaringskompetanse inviterer til paneldebatt på Litteraturhuset i Oslo 21. april. Temaet er medisinfrie tilbud for alvorlig psykisk syke. Han understreker at nevroleptika primært ikke er ønskelig.

Sammenvevde
– Jeg er for medisinfrie tiltak og mot tvang. Var det noe broren min reagerte kraftig på, var det å bli tvangsinnlagt og tvangsmedisinert. Vi som familie var også fortvilet over hvordan bivirkningene av medisinene påvirket ham, men den gangen så vi ingen alternativ. Vi fikk heller ikke presentert noen alternativ, sier han og understreker at helsepersonellets rolle har mye å si.
-Vi er alle sammenvevde, og når en i en familie lider, lider hele familien. Jeg tror vi har veldig mye å gå på når det gjelder måten helsepersonell møter pasienter på. Om vi hadde fått besøk av et behandlingsteam med trygge terapeuter som kom hjem til oss, kanskje flere ganger, tror jeg broren min ville blitt med frivillig. Jeg som var tettest på kunne også vært med. Det ville hjulpet, sier han.

Sjelden lyn fra klar himmel
– Men jeg vet også at i full psykose, så hjelper ikke mindfulness, man må først ut av den – og da trengs kanskje medisiner i en kort periode. En psykose kommer imidlertid sjelden som lyn fra klar himmel. Det har som regel vært en lang periode i forkant hvor livet har vært vanskelig. Flere lavterskeltilbud, hvor man kan få råd og veiledning som pårørende, og behandling for den som sliter, tror jeg ville hjulpet mange. All psykoterapi, behandling eller også mindfullness som hjelper mennesker til å regulere sitt eget følelsesliv og til å finne mening med det man opplever, tror jeg på, understreker han.

Tvang siste utvei
– Det som er det vanskeligste er å være rundt en som virkelig trenger hjelp og som ikke skjønner eller vil innse det selv. Det er mange pårørende som er utslitt av å være i en så vond situasjon. Jeg forstår dilemmaet her også for helsepersonell, men å bruke tvang må være absolutt siste utvei. Om man møter dem på en omsorgsfull og trygg måte, utnytter og bruker ressursene som er i familien og nettverket bedre, tror jeg til og med at det er mulig å nå inn til selv psykotiske pasienter slik at de også vil motta riktig hjelp. Om det er medisiner, bør det være i en kortest mulig periode. Skadene ved den type midler kan være svært store, men jeg ser dilemmaet her, spesielt dersom pasienten ikke vil ha hjelp.
Erik Tresse forteller at mange pårørende er utslitt og trenger hjelp til å komme seg.
-Familien har som oftest et stort behov for hjelp til å selvomsorg og hvordan gi omsorg i en slik situasjon. Jeg vet ikke helt hvordan vi skal løse medisinfrie behandlingstiltak. Men mennesket har klart å komme til månen, så vi må klare dette også, sier han til Erfaringskompetanse.no

Se Erik Tresses foredrag om familiens- og nettverkets betydning.

Les også disse sakene:
http://erfaringskompetanse.r8.is/nyheter/holdninger-storste-hinder-endring-2/
http://erfaringskompetanse.r8.is/nyheter/tommel-behandling-medisiner/
http://erfaringskompetanse.r8.is/nyheter/medisinfrie-alternativer-star/

 

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.