Hjem > Nyheter > Prøver å løse en vanskelig oppgave

Prøver å løse en vanskelig oppgave

Rune Andreas Kroken er spesialist i psykiatri og førsteamanuensis på klinisk institutt, Universitetet i Bergen.

-Det er en stor allmenhet der ute som ser at psykiatere prøver å løse en vanskelig oppgave, sier Rune Andreas Kroken som er spesialist i psykiatri og førsteamanuensis på klinisk institutt, Universitetet i Bergen.

-Hva er det viktigste som har skjedd her på Psykiatriveka?
-Det er en tid nå der vi får data på ting det har vært uenighet om – effekter av antipsykotika og antidepressiva og psykoterapi. Da kan vi på en mer faktaorientert måte gå løs på diskusjonene og uenighetene vi har på disse feltene.

-Hvordan blir disse dataene mottatt av deltagerne på Psykiatriveka?
-Hele bredden av fagmiljøet er glade for fakta formidlet av flinke folk. Diskusjonen om makt og avmakt i psykatri var interessant og tok oss videre. Også praten etter Anniken Hoels film var viktig.

-Har du noen tanker om hvordan psykiaterne oppfatter sin rolle kontra hvordan folk flest opplever deres rolle og makt?
-Psykiatere i sykehusene opplever å sitte med ansvar for kompliserte pasienter der konsekvensene av eventuell feilbehandling er voldsomme, for eksempel selvmord. Denne farlighetskomponenten kan nok skape mer avmaktsfølelse enn det omgivelsene registrerer.

-Hva er oppfatningen av psykiatrien sett utenfra tror du?
-Det er nok mange for eksempel i sosiale medier som har en oppfatning av at vi utnytter makten vår på en negativ måte og at vi ikke hjelper folk. Men det er også en stor allmenhet der ute som ser at vi prøver å løse en vanskelig oppgave.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.