Hjem > Nyheter > Raushetskampanjen forebygger!

Raushetskampanjen forebygger!

Eskil Skjeldal mener raushetskampanjen er underlig. Jeg kunne ikke vært mer uenig.

Solveig Bartun Rob, erfaringskonsulent i Helse Bergen. (Foto: Privat)

Innlegg skrevet av Solveig Bartun Rob

I dag (10.oktober)  ble Verdensdagen for psykisk helse markert og temaet er «Vær raus». Jeg jobber som erfaringskonsulent i Helse Bergen og har sammen med kolleger i dag blant annet delt ut kaffe på bybanen utenfor DPS for å glede andre, for å være raus og for å sette fokus på psykisk helse og alminneliggjøre det.

Jeg leste Eskil Skjeldal sitt innlegg på erfaringskompetanse.no om begrepet «Vær raus», og hans mening om at dette er en underlig raushetskampanje. Jeg kunne ikke vært mer uenig. Kampanjen er langt ifra underlig, jeg synes den setter fokus på noe vi alle mennesker trenger, nemlig å være raus med oss selv og andre. Skjeldal sier han ikke forstår hva raushet har med psykisk helse å gjøre, og mener det er stigmatiserende.

Han skriver videre: «Denne ovenfra-ned-holdningen er det siste mennesker med psykisk uhelse trenger å utsettes for, og slett ikke i en kampanje som har som mål å gjøre livene deres lettere å leve.»

Jeg ser bruken av kampanjeordet helt annerledes enn Skjeldal, og synes han legger fram en snever seleksjon av begrepet. Raushet speiler ikke en ovenfra-ned-holdning overfor mennesker med psykiske lidelser. Raushet gjelder oss alle, noe denne kampanjen også gjør. Verdensdag-markeringen er ikke kun for mennesker med psykiske lidelser, tvert imot. Den er rettet mot alle mennesker. Alle mennesker har en psykisk helse. Alle trenger raushet. Raushet er noe annet og mer enn toleranse mot andre. Raushet er like mye raushet mot seg selv.

Jeg og mange av de jeg møter i min jobb har en ting felles, vi har vist lite raushet mot oss selv. Hvem er vi som sliter psykisk? Vi er ikke svake mennesker. Vi er mennesker som gjerne har vært sterke for lenge.

Kampanjen viser oss at om vi har mer raushet i samfunnet, kunne vi unngått mange psykiske lidelser. Raushet handler om å være fordomsfri, hvordan vi bør oppføre oss mot hverandre. Dette er en kampanje for å alminneliggjøre og sette fokus på forebygging. Jeg mener vi med dette tema gjør nettopp det.

Og jeg tror raushet smitter og kan læres, nettopp ved å sette fokus på det på en dag som denne. Mangel på raushet er et virkelig problem. Vi trenger et varmere og rausere samfunn. Det ville også gjøre noe med andres og eget selvbilde, som igjen påvirker den psykiske helsen.

Derfor støtter jeg denne kampanjen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.