Hjem > Nyheter > Selvmord blant menn samlet 300 til Mental Helse-konferansen

Selvmord blant menn samlet 300 til Mental Helse-konferansen

– Hadde alle nordmenn som opplever depresjon tatt livet av seg, hadde selvmordstallene vært mye høyere. Det betyr at man kan komme seg ut av mørket med livet i behold – det finnes håp! Landsleder Jill Arild oppfordret til åpenhet da hun hilset Mental Helse-konferansen 2020.

Jostein Pedersen snakket om at taushet dreper på Mental Helse-konferansen 2020. (Foto: Styrk Fjærtoft)

Menn som ikke orker å leve lenger var tema i Gamle Logen da Mental Helse samlet over 300 deltakere fra hele landet til konferanse i ærverdige rammer i Oslo 5. mars.

Konferansier Solveig Kloppen åpnet ærlig og sterkt da hun fortalte om storesøsteren som tok sitt eget liv fordi hun ikke klarte å leve lenger. Programlederen var blant mange som delte raust av sine opplevelser på konferansen.

Programleder Solveig Kloppen opplevde at storesøster tok sitt eget liv. (Foto: Styrk Fjærtoft)

Delte erfaringer

Både forskere, spesialister og folk med egen erfaring bidrog til ettertanke, kunnskap og debatt om menn som ikke orker å leve mer:

Taushet dreper er journalist Jostein Pedersens historie om det å leve videre etter et selvmordsforsøk.

En kamp til er tidligere fotballproff Claus Lundekvams fortelling om en fortid med rus og alkohol.

Hvorfor tar en tilsynelatende vellykket mann livet av seg? Spørsmålet stilte journalist Bjørg Aftret som opplevde at ektefellen ikke orket å leve mer. Hvordan kunne det skje? Sammen med psykologspesialist og forsker Gudrun Dieserud har hun skrevet bok om selvmordet til mannen Knut Erik Holm.

Dette er bare noen av de sterke historiene som ble delt på Mental Helse-konferansen.

LES OGSÅ: – Pasientenes erfaringer kan bidra til bedre selvmordsforebygging

Åpen og direkte

Landsleder Jill Arild i Mental Helse oppfordret til åpenhet om selvmord på konferansen i Gamle Logen. (Foto: Styrk Fjærtoft)

– Ikke noe gleder meg mer enn at vi kan snakke om vanskelige ting sammen. Selvmordsforebygging er et vanskelig tema – men veldig viktig! I Mental Helse tror vi på åpenhet – derfor skal vi også snakke om selvmord, selvmordstanker og selvmordsforebygging, sa landslederen i Mental Helse.

Livet er fullt av motgang, og noen dager er mørkere enn andre. Hadde alle nordmenn som opplever depresjon tatt livet av seg, hadde selvmordstallene vært mye høyere. Det betyr at man kan komme seg ut av mørket med livet i behold. Det finnes håp!

Alle de som jobber ved Hjelpetelefonen er enige om at selvmordstanker ikke er farlige. Men når tanker blir til planer, kan de bli det. For den som jobber med mennesker i krise, er første bud å være direkte. Direkte spørsmål betyr faktisk at du bryr deg, understreket Jill Arild som takket lokale tillitsvalgte for at de skaper gode møteplasser for folk som har det vanskelig.

Det er å bry seg – og det er forebygging i praksis!

Se Mental Helse-konferansen 2020 her!

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.