Hjem > Nyheter > Skal undersøke brukererfaringer av det offentlige helsevesenet og alternativ behandling

Skal undersøke brukererfaringer av det offentlige helsevesenet og alternativ behandling

Forskere ønsker å finne mer ut om nordmenns nåværende og framtidige bruk av det offentlige helsevesenet og alternativ behandling.

Brukerperspektivet er i fokus når forskere ønsker et treffsikkert innhold i framtidens helse- og behandlingstilbud, sier seniorforsker Agnete E. Kristoffersen (FOTO: Privat)

– Bruker- og pasienterfaringer er selve kilden til ny kunnskap i dette prosjektet, sier seniorforskerne Agnete E. Kristoffersen og Anita Salamonsen ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

Nå søker de deltakere til en nye undersøkelse av nordmenns nåværende og framtidige bruk av det offentlige helsevesenet og alternativ behandling.

Brukerperspektivet

De har begge avlagt to av Norges første doktorgrader på nordmenns bruk av alternativ behandling. Kristoffersen har forsket på bruk av alternativ behandling blant kreftpasienter hentet fra Kreftregisteret og Tromsøundersøkelsen, mens Salamonsen forsker på brukerperspektiver – og har blant annet studert gode erfaringer med alternativ behandling blant pasienter med kreft eller multippel sklerose, kommunikasjonen mellom disse pasientgruppene og leger i det offentlige helsevesenet, samt kreftpasienters pasientforløp og selvdefinerte behandlingsbehov.

De to forskerne samarbeider om forskningen med professor Fuschia Sirois ved Bishop University i Canada.

– Vi vil undersøke hvordan folk i Norge og Canada tenker rundt sine behandlingsvalg nå og fremover i tid. Det betyr at både personer som har helseplager og personer som per i dag regner seg som friske vil være viktige deltakere i prosjektet, sier Kristoffersen.

Innspill til helsemyndighetene

– Vi mener at brukerperspektivet som er i fokus i denne studien kan gi viktige innspill til både norske helsemyndigheter, alternative behandlere og behandlerorganisasjoner i forhold til et treffsikkert innhold i framtidens helse- og behandlingstilbud, sier Anita Salamonsen.

Forskerne tror det blir interessant å sammenligne svarene fra Norge og Canada. Selv om den offentlige helsetjenesten i disse to landene har en del likhetstrekk, finnes det også forskjeller som for eksempel tilgangen til klinikker som tilbyr både konvensjonell og alternativ behandling.

Morgendagens pasienter

– Jo flere som svarer, jo mer kunnskap samler vi inn til beste for morgendagens pasienter, avslutter Agnete Kristoffersen og Anita Salamonsen.

Hvis du ønsker å delta, kan du trykke på lenken: http://msgen.uwindsor.ca/perseus/se.ashx?s=47A0169452E112FE

Har du spørsmål om denne studien før, under, eller etter deltakelse er du velkommen til å ta kontakt med prosjektleder Agnete Kristoffersen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.