Hjem > Nyheter > Snakk med oss om det som er vanskelig

Snakk med oss om det som er vanskelig

– Vi ønsker at fagfolk viser følelser, helt ekte, fra hjertet deres, sa Alexander fra PsykiskhelseProffene i Forandringsfabrikken på Helsekonferansen 2015. De unge proffene fikk stående applaus fra politikere, helsetopper og fagfolk.

PsykiskhelseProffene er 120 unge mellom 14 og 24 år fra hele landet og med erfaring fra psykisk helsevern. På Helsekonferansen del tok Ylva, Cathrine, Anika og Alexander, her sammen med leder Marit Sanner. (FOTO: Birgitte Finne Høifødt)

Forandringsfabrikken har i samarbeid med Rådet for psykisk helse møtt cirka 200 unge mellom 14–24 år. De har erfaring fra psykisk helsearbeid i kommunene, fra barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), og en del av dem har også vært innlagt.

Samlet råd fra unge innen psykisk helsevern

I 2014 reise de rundt og besøkte ulike barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikker etter å ha blitt invitert av helseminister Bent Høie, som ønsket å lære av de unge, og for å be fagfolkene lytte til rådene deres.

Deres mål er å forandre helsetjenestene så de oppleves nyttige og verdige for enda mange flere barn og unge.

Rådene de har samlet med egenerfaringer fra hele Norge er utgitt i et magasin, og ble gjennomført med støtte fra Extrastiftelsen.

Snakk om det vanskelige

– Det er viktig at de som skal hjelpe oss vil vite hva som gjør at vi har det vanskelig, sa Ylva fra PsykiskhelseProffene.

– Mange får ikke snakke om det som egentlig plager. Men, hvordan bli stabil uten å få snakke om det som er vanskeligst? Mobbing og vold ligger ofte bak våre psykiske problemer, sa hun.

– De tror det et hodet vårt, og at det hjelper med diagnoser og medisiner.

Alexander fortalte om en oppvekst med en far som var narkoman.

– Før snakket jeg med nevene. Å «putte på meg» en diagnose er en lett løsning. Det gav meg rettigheter til bolig, men likevel begynte jeg å ruse meg. Det jeg trengte var noen som brydde seg, og trodde på meg.

Fagfolk: Vis følelser

– En dag møtte jeg en i systemet som ikke lot seg skremme eller vippe av pinnen på grunn av min oppførsel. Han satt seg ved siden av meg og spurte hva jeg slet med, og hva som gjorde vondt. Hvorfor var jeg så sint? Ingen hadde klart eller turt å spørre slik, og ærlig bry seg. Det ble et vendepunkt, fortalte han.

– Ydmykhet er å vise følelser! Vi ønsker at voksne fagfolk viser følelser, helt ekte fra hjertet deres! Når vi forteller om vold eller andre vonde opplevelser er det er viktig at dette blir godt tatt imot. Det er godt tenkt at fagpersonen skal «tåle» å høre oss uten å vise det emosjonelt, men det er feil! Du skal ikke bare sitte der og tåle å høre på. Det er godt for oss hvis du blir sint på våre vegne. Gråt for meg, oppfordret Alexander.

PsykiskhelseProffene oppfordret fagfolk til å jobbe med verdier, hvor empati og kjærlighet står øverst.

– Vis med kroppsspråket at jeg tror på deg. Du er velkommen, du er modig som søker hjelp, sa Anika.

– Send en sms: «God helg», «lykke til med eksamen», rådet Cathrine fagfolk som jobber innen psykisk helse.

Jobbe sammen om best mulig hjelp

Marit Sanner, fabrikkleder i Forandringsfabrikken med hovedansvar for samarbeid med nasjonale myndigheter, sier hun er forbauset over åpenheten de er blitt møtt med innen psykisk helsevern.

– Suksessen er ungdommen selv, de har en frisk tone å formidle på. Dette er unge med fersk erfaring, som snakker ut fra følelsene om opplevelser innen psykisk helsevern.

– Vi i Forandringsfabrikken opplever at fagfolk vil veldig mye mer hvis vi samarbeider, og ikke bare er kritiske. Vi vil finne ut av dette sammen. Ved å vise tillitt til mennesker som jobber innen psykisk helse opplever vi å få til bedre kvalitet sammen, sier Marit Sanner.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.