Hjem > Nyheter > Stor vilje til å få ned tvangsbruk

Stor vilje til å få ned tvangsbruk

Erfaringskompetanse samlet representanter fra fag, politikk og brukerbevegelsen i forbindelse med lanseringen av publikasjonene «Alternativer til tvang». Alternativene hilses velkommen, men det er likevel uenighet om behovet for tvangsbruk innen psykisk helse.

 

PANELDELTAKERNE: Fra venstre: Dagfinn Bjørgen, Liv Skree, Astrid Nøklebye Heiberg, Ásgeir Bragason og Sunniva Ørstavik

– At noen har hatt nytte av tvang, legitimerer ikke bruk av tvang. Tvangsbruk er eksperimentering med menneskers liv, sa Sunniva Ørstavik, likestillingsombud.

– Tvang kan utføres som god omsorg. Men ikke for sikkerhets skyld, for noe som ikke har skjedd, sa Ásgeir Bragason fra Norsk psykiatrisk forening.

– Tvang innebefatter et stort stigma, som det er vanskelig å snakke om i det offentlige rom, sa Dagfinn Bjørgen, FoU-ansvarlig, Erfaringskompetanse.

– Denne regjeringen vil sette pasienten i sentrum, og det betyr at man skal ha pasienten med på å bestemme hvordan tilbudet blir. Vi må være villige til å ta mer risikable avgjørelser, ved at mer overlates til pasienten, sa Astrid Nøklebye Heiberg, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Tvang må forbys helt. Det er diskriminering av en gruppe mennesker, og i strid med menneskerettighetene, sa Liv Skree nestleder i brukerorganisasjonen We Shall Overcome (WSO)

Se hele debatten her, for anledningen ledet av Johan Wilskow.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.