Hjem > Nyheter > Skal styrke pasientens valgfrihet

Skal styrke pasientens valgfrihet

På Vegsund Distriktpsykiatrisk senter på Sunnmøre er de godt i gang med planleggingen av flere ikke-medikamentelle behandlingsformer. Det vil skje fra september.

INNHOLD: Åshild Stave(f.v.), Tor Øyvind Hummelsund og Anja Bjørkavåg på DPS Vegsund diskuterer hvordan de medikamentfrie tilbudene skal være.

-Pasienten må være motivert for å prøve ut et medikamentfritt behandlingstilbud for å komme hit. Dersom man tar medisiner, kan man trappe ned etterhvert som man ser resultat av behandlingen, understreker prosjektleder Anja Mari Bjørkavåg ved Vegsund DPS ved Ålesund.

Et reelt alternativ
-Brukerorganisasjonene har i lengre tid gitt tilbakemeldinger på at de opplever at det er for myke fokus på medikamentell behandling i psykisk helsevern. Det nye tilbudet skal styrke pasientens valgfrihet og være et reelt alternativ til medisin, sier prosjektlederen for det nye behandlingstilbudet. Nå skal de sette sammen ulike behandlingsformer som de vet har en positiv effekt på den psykiske helsa til pasientene. Personer med kronisk depresjon, angst eller langvarige relasjonsproblemer og personlighetsproblematikk vil i løpet av høsten få tilbud om et medikamentfritt behandlingsalternativ. Og det vil være en egen avdeling med en intensivert behandling.

Behandlingsformer
Teamet som skal utvikle og prøve ut den nye behandlingen i Helse Midt-Norge består av psykiater Tor Øyvind Hummelsund, psykologspesialist Åshild Digernes Stave, fire miljøterapeuter, en fysioterapeut og en musikkterapeut.
Disse behandlingsformene blir det lagt opp til:
Intensiv, dynamisk korttidsterapi (ISTDP)
Fysisk aktivitet
Kosthold/ernæring
Aktiviserende miljøterapi
Gruppeterapi/psykoedukasjon
Musikkterapi
Mindfulness
Det er valgt ISTDP som tilnærming fordi denne har vist seg å ha god effekt på pasienter med en langvarig og sammensatt problematikk.

Frivillig innleggelse
Det medikamentfrie behandlingstilbudet ved DPS Vegsund skal ta imot pasienter som er tilvist fra andre avdelinger innenfor psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten. Tilbudet gjelder pasienter på frivillig innleggelse. Pasienten kan ikke ha rusproblematikk som hovedlidelse eller stort tilleggsproblem. Pasienten kan heller ikke ha moderat til alvorlig suicidal atferd, psykoselidelse eller bipolar lidelse.

KLARE I SEPTEMBER: Det medikamentfrie behandlingstilbudet ved DPS Vegsund skal ta imot pasienter som er tilvist fra andre avdelinger innenfor psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten. Prosjektleder Anja Mari Bjørkavåg ser frem til å komme i gang.

KLARE I SEPTEMBER: Det medikamentfrie behandlingstilbudet ved DPS Vegsund skal ta imot pasienter som er tilvist fra andre avdelinger innenfor psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten. Prosjektleder Anja Mari Bjørkavåg ser frem til å komme i gang.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen.